ANP11 jun '12 16:17Aangepast op 11 jun '12 16:35

UEFA eist maatregelen na Oranje-rel

WARSCHAU (ANP) - De Europese voetbalbond UEFA heeft maandag adequate maatregelen geëist van de Poolse en Oekraïense autoriteiten om racistische of discriminerende uitingen bij de trainingen te voorkomen. Deze reactie volgde na de rel die vorige week ontstond na de publieke training van het Nederlands elftal in Krakau.

De spelers van Oranje hadden naar eigen zeggen oerwoudgeluiden gehoord vanaf de tribunes in het Reymanastadion. De UEFA wil dat dit vanaf nu wordt voorkomen of aangepakt.

De bond heeft een brief gestuurd aan alle burgemeesters van de steden in Polen en Oekraïne waar de EK-deelnemers trainen. De UEFA eist onder meer dat voortaan meer politieagenten in het stadion aanwezig zijn. Mensen die zich schuldig maken aan racistisch gedrag, worden uit het stadion verwijderd en vervolgd. De UEFA heeft ook een brief gestuurd aan de Poolse minister van sport, Joanna Mucha, waarin nadrukkelijk wordt verzocht mee te werken.

De bond benadrukt dat er tot nu toe 'slechts' één incident tijdens het EK is geweest. ,,Maar dit gedrag is wel volledig in tegenstrijd met het zerotolerancebeleid van de UEFA.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen