ANP24 jan '12 16:07Aangepast op 24 jan '12 17:49

S&P: Griekenland waarschijnlijk wanbetaler

ANP
ANP

NEW YORK (AFN) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) gaat Griekenland waarschijnlijk als wanbetaler bestempelen. Dat zei het hoofd overheidsschulden van S&P, John Chambers, dinsdag op een conferentie in New York.

S&P verlaagt de kredietwaardigheid van Griekenland waarschijnlijk naar 'selective default' als de onderhandelingen over de afschrijving op Griekse schulden zijn afgerond, stelde Chambers. Die rating is nog lager dan de 'junk'-status die de Griekse schulden nu al hebben en geeft aan dat een land in gebreke is gebleven.

Een Europees land dat in gebreke blijft hoeft de geloofwaardigheid van de monetaire unie volgens Chambers ,,niet noodzakelijkerwijs'' aan te tasten. ,,Het staat niet vast dat een wanbetaling door Griekenland een domino-effect zal veroorzaken in de eurozone.''

Wanbetaling

S&P waarschuwde in juli vorig jaar al dat een vrijwillige afschrijving door private investeerders van delen van de Griekse schuld als wanbetaling zou worden aangemerkt.

Griekenland en de banken zijn het overigens nog steeds niet eens over de afschrijving van een deel van de schulden. De onderhandelaar namens de financiële instellingen, Charles Dallara, zei dinsdag dat de banken niet meer dan 50 procent van de schulden willen kwijtschelden. ,,Dat is het maximum dat de private crediteuren op vrijwillige basis kunnen accepteren.''

Eerder gingen al geruchten rond over percentages rond 70 procent. Pas dan zou de schuldenpositie van Griekenland houdbaar kunnen worden. De Europese ministers van Financiën, die maandagavond bijeen waren in Brussel, riepen de partijen op verder te praten. Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën moeten banken ,,een groter offer brengen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen