ANP16 aug '12 07:51Aangepast op 16 aug '12 10:18

SBM Offshore buigt verlies om in winst

SCHIEDAM (AFN) - De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore heeft in het eerste halfjaar een nettowinst geboekt van 157,8 miljoen dollar (128 miljoen euro), tegen een verlies van 251 miljoen dollar een jaar eerder. Dat werd donderdag door het bedrijf bekendgemaakt.

Een jaar geleden stond het resultaat nog onder druk door afschrijvingen op probleemprojecten. De omzet bedroeg 1,67 miljard dollar, een stijging van 14 procent op jaarbasis. Hier werd door analisten gerekend op gemiddeld 1,8 miljard dollar. Bij de nettowinst werd een bedrag voorspeld van gemiddeld 170 miljoen dollar.

De orderportefeuille daalde met 5 procent tot 16,1 miljard dollar. In de eerste helft van dit jaar ontving het bedrijf voor 872 miljoen dollar aan nieuwe orders. Dat is fors minder dan een jaar eerder, maar dat komt door de timing van opdrachten. Voor heel 2012 handhaafde SBM zijn verwachting voor een omzet van 4 miljard dollar.

Yme

SBM gaf wel aan dat niet kan worden uitgesloten dat er nog extra kosten verbonden zullen zijn aan het probleemproject Yme in Noorwegen. Het is niet duidelijk hoe hoog die kunnen zijn. SBM overlegt met opdrachtgever Talisman over een tijdsschema voor afronding van het project. Dit schema moet medio november zijn afgerond.

Volgens topman Bruno Chabas van SBM is er verder geen nieuws te melden rond Yme. De ontruiming van het platform in juli vanwege scheuren in het beton van de pijlers heeft verder geen negatieve gevolgen gehad voor de onderhandelingen met Talisman, aldus Chabas.

Deep Panuke

Het andere probleemproject van SBM, Deep Panuke in Canada, moet naar verwachting aan het einde van deze zomer met de productie beginnen.

SBM maakte verder bekend voor 400 miljoen dollar aan bezittingen af te stoten die het bedrijf niet tot zijn kernactiviteiten rekent. Het concern gaat zich volledig toeleggen op het leveren van drijvende productie- enopslagplatforms en gerelateerde producten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen