ANP25 jan '12 09:16Aangepast op 25 jan '12 09:43

AEX begint hoger

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs woensdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. Technologiebedrijven trekken zich op aan de goede kwartaalresultaten van iPhone-maker Apple. Daarnaast wacht de markt op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 322,05 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 510,70 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,4 procent.

Apple maakte dinsdag na het slot op Wall Street beter dan verwachte kwartaalresultaten bekend. Door de aanhoudende populariteit van iPhones en iPads liep de winst van Apple in het afgelopen kwartaal op tot het hoogste niveau ooit. Ook de omzet steeg tot een recordhoogte. Het aandeel steeg in Frankfurt, waar Apple ook een notering heeft, ruim 6 procent.

SAP

Het Duitse SAP, 's werelds grootste producent van bedrijfssoftware, bracht woensdag ook sterke resultaten naar buiten. Daarnaast verwacht SAP dat de winst en omzet dit jaar verder zullen toenemen van de recordniveaus die vorig jaar werden bereikt. Het aandeel daalde desondanks met 0,5 procent.

De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson duikelde in Stockholm met ruim 14 procent na zwaar tegenvallende kwartaalresultaten.

KPN

In de AEX steeg KPN 1,3 procent. Bestuursvoorzitter Eelco Blok van KPN liet weten 50.000 aandelen te willen kopen in het telecombedrijf. Daarmee wil hij zijn vertrouwen tonen in de toekomst van KPN. Het aandeel moest dinsdag ruim 7 lager inleveren na een winstwaarschuwing.

Galapagos steeg 0,4 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een nieuwe samenwerking gesloten met farmaceut Almirall. De samenwerking kan meer dan 7,5 miljoen euro opleveren.

Novartis

In Zürich zakte Novartis 2,5 procent. De Zwitserse geneesmiddelenfabrikant liet bij de publicatie van de resultaten weten zich schrap te zetten voor een winstdaling dit jaar, veroorzaakt door concurrentie van goedkopere varianten van de eigen succesvolle medicijnen.

Roche verloor 0,8 procent. Het Zwitserse farmaceutische concern heeft een bod van circa 5,7 miljard dollar in contanten uitgebracht op het Amerikaanse Illumina.

De euro was 1,3027 dollar waard, tegen 1,3005 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 98,91 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 110,30 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen