ANP2 apr '12 09:18Aangepast op 2 apr '12 09:44

AEX opent hoger

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is maandag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen zijn met winsten aan het tweede kwartaal begonnen. De vergroting van het Europees noodfonds bleef zorgen voor optimisme. Ook werd de stemming gesteund door positieve industriecijfers uit China.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 324,86 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 544,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,8 procent.

Beleggers wachten nog op de inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone en de Verenigde Staten. De Chinese overheid liet zondag al weten dat de industriële activiteit in China in maart is gestegen tot het hoogste niveau in een jaar. De inkoopmanagersindex steeg vorige maand van 51 in februari tot 53,1. Dat was vooral te danken aan de groei van de orders. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

Sterkste stijger

In de AEX was SBM Offshore de sterkste stijger met een plus van 2,4 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie heeft een lease- en operatecontract getekend voor het drijvende productie- en opslagplatform Cidade de Ilhabela. Het contract heeft een looptijd van 20 jaar en is getekend met een consortium van Petrobras, BG E&P Brasil en Repsol.

Philips klom 0,5 procent. Het elektronicaconcern heeft zijn televisie-activiteiten definitief ondergebracht in een samenwerkingsverband met het Taiwanese TPV Technology. Philips wordt voor 30 procent eigenaar van het nieuwe tv-bedrijf, TP Vision. De televisies die dat bedrijf gaat ontwerpen, maken en verkopen krijgen de merknaam Philips.

Randstad verliest

Uitzender Randstad was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een min van 2,7 procent. Postbedrijf PostNL volgde met een verlies van 0,7 procent. TNT Express, waarin PostNL een belang van bijna 30 procent heeft, liet weten in het kader van de voorgenomen overname door UPS af te zien van een interimdividend.

In de MidKap voerde toeleverancier aan de chipindustrie ASMI de stijgers aan met een winst van 1,4 procent. Bouwbedrijf BAM was de grootste verliezer met een min van 1,4 procent.

Nutreco

Nutreco won 0,5 procent. Het diervoerbedrijf neemt de Braziliaanse producent van mineralen, concentraten en voersupplementen voor koeien Bellman over. Bellman had in 2011 een omzet van 37 miljoen euro en telt 165 werknemers.

De euro was 1,3347 dollar waard, tegen 1,3326 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 103,08 dollar per vat en Brentolie klom 0,2 procent tot 123,06 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen