ANP28 dec '12 14:38Aangepast op 28 dec '12 15:14

Rajoy hoopt op herstel in tweede helft 2013

MADRID (AFN/AFP) - De Spaanse economie kan hopelijk in de tweede helft van volgend jaar herstellen van de huidige recessie. Dat stelde de Spaanse premier Mariano Rajoy vrijdag.

,,We gaan een zwaar jaar tegemoet'', zei Rajoy over de economische vooruitzichten van Spanje. ,,De recessie zal nog enige tijd aanhouden, hoewel we hopen dat de economie in de tweede helft van het jaar zal verbeteren.''

De Spaanse regering heeft geen andere keuze dan de ingezette economische hervormingen door te zetten, stelde Rajoy verder. ,,Die beginnen vruchten af te werpen, hoewel nog niet iedereen dat ziet.''

Overheidstekort

De afgelopen jaren heeft Spanje een reeks bezuinigingen en hervormingen doorgevoerd. Die moeten ervoor zorgen dat de overheidsfinanciën van het land weer op orde komen en de economie een sterkere basis krijgt. Volgend jaar wordt voor bijna 40 miljard euro aan besparingsmaatregelen doorgevoerd. Daarmee moet het Spaanse overheidstekort in 2014 worden teruggebracht tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen ruim 9 procent vorig jaar.

Door alle bezuinigingen zit de Spaanse economie in een diepe recessie, die al anderhalf jaar aanhoudt en waarvan het einde nog niet in zicht is. Spanje kampt daarbij met de hoogste werkloosheid van alle geïndustrialiseerde landen. Ruim een kwart van de Spaanse beroepsbevolking zit zonder werk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen