ANP28 nov '12 15:57

'Veel patiënten geven toegang tot dossier'

RIJSWIJK (ANP) - 98 procent van de patiënten die al zijn gevraagd om hun medische gegevens beschikbaar te stellen voor het Landelijk Schakelpunt (LSP), gaat daarmee akkoord. Dat meldt Edwin Velzel van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) woensdag. Het LSP is de vervanger van het elektronisch patiëntendossier.

De 98 procent betreft patiënten die in de spreekkamer van hun huisarts benaderd zijn. ,,Alleen de patiënten die per brief gevraagd worden, geven minder vaak toestemming: zo'n 85 tot 95 procent." Volgens Velzel vragen veel huisartsen hun patiënten nu al om deelname aan het systeem dat op 1 januari 2013 in werking treedt. ,,We krijgen momenteel zo'n 10.000 aanmeldingen per week.'' Een maand geleden waren er dat er zo'n 20.000. ,,Veel patiënten die het verzoek krijgen, reageren verbaasd omdat ze dachten dat hun gegevens allang gedeeld werden door verschillende zorgverleners.''

Als een patiënt toestemming geeft, kunnen de huisarts, huisartsenpost en apotheken in de regio zijn gegevens voortaan inzien als dat nodig is. In de tweede helft van volgend jaar komen daar ook alle ziekenhuizen in Nederland bij, tenzij de patiënt aangeeft dat alleen door hem geselecteerde ziekenhuizen dat mogen.

Gerelateerde artikelen