ANP29 okt '12 15:55Aangepast op 29 okt '12 16:54

Beurzen lager in rustige handel

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese beurzen werden maandag overwegend kleine verliezen geleden. De handel verliep vrij rustig aangezien Wall Street zijn deuren gesloten moest houden vanwege orkaan Sandy. Ook werd gewacht op een stroom van macrocijfers en bedrijfsresultaten, die later in de week op het programma staan.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de late middaghandel 0,1 procent lager op 328,98 punten. De MidKap-index bleef vlak op 522,81 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,2 en 0,6 procent. Londen bleef vlak.

In Madrid zakte de hoofdindex 0,3 procent. Het Oostenrijkse bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) Ewald Nowotny liet weten dat Spanje voorlopig geen beroep zal hoeven te doen op het steunprogramma van de ECB voor het opkopen van staatsleningen. Nowotny is van mening dat Spanje niet dezelfde structurele problemen heeft als Griekenland.

Sandy

De beursbedrijven NYSE Euronext en Nasdaq besloten de Amerikaanse markten maandag dicht te houden vanwege de naderende orkaan Sandy. Er is een kans dat de beurzen dinsdag ook gesloten blijven. Het is voor het eerst sinds 1985 dat de beurzen op Wall Street gesloten blijven vanwege weersomstandigheden.

De vrees dat orkaan Sandy veel schade zal aanrichten zorgde voor druk onder de verzekeraars. In Frankfurt zakte Munich Re, de grootste herverzekeraar ter wereld, 1,9 procent. Concurrent Hannover Re verloor 2,1 procent.

UBS

In Zürich klom UBS ruim 6,5 procent. Volgens mediaberichten gaat de Zwitserse bank zijn kwakkelende investeringstak opsplitsen. Door de ingreep gaan de komende jaren tot 10.000 banen extra verloren ofwel 16 procent van het werknemersbestand.

Grootste daler in de AEX was SBM Offshore met een min van 3,7 procent. Vrijdag was het aandeel nog de sterkste stijger nadat de maritiem dienstverlener bevestigde samen met zijn Canadese klant Talisman Energy het Yme-boorplatform te repareren. Het Yme-platform, dat door SBM al met jaren vertraging was opgeleverd, moest afgelopen zomer worden ontruimd nadat scheuren waren gevonden in de betonnen pijlers.

De euro was 1,2915 dollar waard, tegen 1,2930 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 85,90 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen