ANP13 feb '12 00:00

Grieks parlement stemt in met bezuinigingen

ATHENE (AFN) - Een meerderheid van het Griekse parlement heeft zondagavond ingestemd met nieuwe ingrijpende bezuinigingen en hervormingen. Die waren vereist voor nieuwe leningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het land moet 3,3 miljard euro snijden in lonen, pensioenen en banen. Het gaat de komende jaren bovendien 150.000 ambtenaren ontslaan. Griekenland verwacht zo in aanmerking te komen voor 100 miljard euro aan leningen en 30 miljard euro aan garanties. Europese ministers van Financiën beslissen woensdag over het hulppakket.

Parlementsleden hadden urenlang heftige debatten gevoerd over de omstreden voorstellen. De voorzitter moest meermalen ingrijpen bij scheldpartijen en beledigingen. Premier Lucas Papademos had de volksvertegenwoordigers zondag in een toespraak op het hart gedrukt het voorstel niet af te keuren. Anders zou Griekenland volgens hem bankroet gaan.

Voorafgaand aan de stemming in het parlement betoogden 80.000 mensen in Athene. Daarbij braken opnieuw rellen uit. Een paar honderd betogers vochten uren met de oproerpolitie. Minstens 30 agenten raakten gewond.

Gerelateerde artikelen