ANP17 aug '12 15:51

Beurzen vervolgen zomerrally

EPA
EPA

AMSTERDAM (ANP) - De zomerrally op de Europese beurzen werd vrijdag voortgezet en stuurde de graadmeters naar de hoogste niveaus in 5 maanden tijd. De steunbetuiging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan het crisisbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgde voor een positieve stemming.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,8 procent hoger op 336,55 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter is daarmee minder dan 1 punt verwijderd van het hoogste niveau van het jaar, dat in maart werd bereikt. De MidKap-index klom 1 procent tot 514,86 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,5 procent.

In New York stond de Dow-Jonesindex kort na opening 0,1 procent hoger. Beleggers wachten nog op het Michigan consumentenvertrouwen, dat in het eerste halfuur van de handel wordt vrijgegeven.

Merkel

De Duitse bondskanselier riep tijdens een bezoek aan Canada de andere eurolanden op om snel aan een verdere politieke en economische integratie te werken. Tijdens het bezoek bevestigde Merkel tevens dat ECB-president Mario Draghi er ,,alles aan zal doen'' om de euro te redden. Marktpartijen vatten dat op als een teken dat Duitsland zijn verzet tegen een nog grotere rol van de ECB in het bestrijden van de eurocrisis zal laten varen.

,,De boodschap die de ECB heeft afgegeven om alles te doen om de euro te redden wordt gesteund door Merkel. Het blijft wachten op wat er daadwerkelijk gaat gebeuren, maar op Europees vlak is er even wat rust gecreëerd", stelde handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

Air France-KLM

In de AEX ging Air France-KLM aan kop met een winst van meer dan 5 procent. Een belangrijk deel van de piloten van Air France is akkoord gegaan met de reorganisatie die de luchtvaartmaatschappij wil doorvoeren.

Heineken was de grootste daler met een min van 1 procent. De bierbrouwer wilde geen commentaar geven op berichten dat het concern gesprekken voert met Fraser & Neave (F&N) om het overnamebod op Asia Pacific Breweries (APB) te verhogen.

Telegraaf Media Groep

Brunel klom in de MidKap ruim 5 procent. De detacheerder heeft opnieuw een zeer sterk kwartaal achter de rug en verhoogt de verwachtingen voor de rest van het jaar. Op de lokale markt zakte Telegraaf Media Groep (TMG) 5,1 procent. Het mediabedrijf zag de advertentie-inkomsten opnieuw sterk dalen en liet zijn winstvoorspelling los.

De euro was 1,2344 dollar waard, tegen 1,2355 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 95,60 dollar per vat en Brentolie zakte ruim 1 procent tot 114 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen