ANP7 feb '12 15:56Aangepast op 7 feb '12 16:47

Beurzen houden blik op Griekenland

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten dinsdag weinig beweging zien. Beleggers hielden hun blik gericht op Griekenland, waar de bezuinigingsmaatregelen die nodig zijn om verdere financiële steun veilig te stellen op steeds meer weerstand stuiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 324,25 punten. De MidKap-index zakte 0,3 procent tot 529,36 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,3 en 0,7 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,2 procent lager.

De grootste Griekse vakbonden riepen dinsdag op tot een staking van 24 uur nadat de regering liet weten nog dit jaar 15.000 ambtenaren te ontslaan. De vermindering van het ambtenarenapparaat zou een van de eisen zijn van Europa en het IMF. Griekse politici moeten zich op korte termijn achter de hervormingseisen scharen om de kans op nieuwe noodkredieten niet te verspelen.

Aperam

De beurzen kregen ook opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. In de AEX ging roestvrijstaalproducent Aperam aan kop met een winst van 6,6 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook voorziet het voormalige onderdeel van ArcelorMittal een verbetering van het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van 2012.

ArcelorMittal klom 2,1 procent. Het staalbedrijf leed in het vierde kwartaal van 2011 onverwacht een nettoverlies vanwege een aantal bijzondere kostenposten. De omzet en het bedrijfsresultaat voldeden wel aan de verwachtingen.

Air France-KLM

Air France-KLM zakte bijna 2 procent. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France verwacht dinsdag meer vluchten te moeten schrappen door de uitbreiding van een staking.

In de MidKap behoorde Wereldhave tot de grootste stijgers met een winst van 2 procent. Het vastgoedbedrijf trekt zich terug uit de Verenigde Staten en gaat zich volledig richten op winkelcentra in West-Europa en kantoren in Parijs en Madrid. Technisch dienstverlener Imtech won 0,8 procent na goed ontvangen jaarcijfers.

Swedish Automobile

Swedish Automobile steeg 3 procent. Volgens de curatoren van het failliete Zweedse automerk Saab zijn er vier of vijf serieuze biedingen op het merk als geheel binnengekomen.

In Zürich zakte UBS 2,3 procent. De grootste bank van Zwitserland waarschuwde voor matige resultaten in het eerste kwartaal vanwege de onzekerheden in de eurozone.

Xstrata

Xstrata daalde in Londen 5 procent. De Brits-Zwitserse mijnbouwer bereikte overeenstemming met de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore over een fusie ter waarde van 90 miljard dollar. Het is de grootste transactie ooit in de grondstoffensector.

De euro was 1,3210 dollar waard, tegen 1,3110 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 97,75 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,1 procent duurder werd op 116,05 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen