ANP14 dec '12 18:31

Topman Fiat wil heel Chrysler inlijven

NEW YORK (AFN) - Topman Sergio Marchionne van het Italiaanse autoconcern Fiat is vastberaden het resterende belang van 41,5 procent in de Amerikaanse autobouwer Chrysler over te nemen. Dat heeft hij vrijdag gezegd op een bijeenkomst in New York.

De aandelen zijn nu nog in bezit van een speciaal arbeidersfonds dat zorgbetalingen doet voor gepensioneerde werknemers. Dat fonds kreeg de aandelen in handen nadat Chrysler door de Amerikaanse overheid werd genationaliseerd in 2009. Later stapte Fiat bij Chrysler in en heeft het zijn belang verder uitgebouwd tot 58,5 procent.

UBS schat de waarde van het belang van 41,5 procent in Chrysler op 4,1 tot 5,5 miljard dollar. Fiat heeft de mogelijkheid om de komende jaren geleidelijk het zorgfonds uit te kopen. Het fonds kan op zijn beurt de aandelen Chrysler naar de beurs gaan brengen.

Onderhandeling

Fiat onderhandelt met het fonds over een overname van de aandelen, maar beide partijen worden het niet eens over de prijs. Er wordt nu een rechtszaak uitgevochten. Marchionne erkende dat het een tijd kan gaan duren voordat Fiat alle aandelen Chrysler in bezit krijgt.

Vrijdag werd nog door media bericht dat Fiat gesprekken voert met banken over een kapitaalverhoging van 1 tot 2 miljard euro. Dat werd ontkend door het bedrijf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen