ANP27 apr '12 11:07

Pakistaanse premier blijft na veroordeling

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani. EPA
De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani. EPA

ISLAMABAD (ANP) - De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani is niet van plan af te treden na zijn veroordeling voor minachting van de rechterlijke macht. Hij pareerde vrijdag de roep om te vertrekken van oppositiepartijen.

Er is volgens de minister-president geen wet om een gekozen premier af te zetten. Het parlement is de enige instantie die de premier naar huis kan sturen, aldus Gilani. ,,Ik ben er klaar voor om te vertrekken als het parlement mij diskwalificeert'', zei hij.

Gilani werd donderdag veroordeeld maar kreeg geen straf opgelegd. Het Hooggerechtshof achtte hem schuldig, omdat hij heeft geweigerd een bevel van het hof dat begin dit jaar werd uitgevaardigd, uit te voeren. Gilani weigerde stappen te ondernemen om een corruptiezaak tegen president Asif Ali Zardari te heropenen. Zardari zou samen met zijn inmiddels overleden echtgenote Benazir Bhutto Zwitserse bankrekeningen hebben gebruikt om ontvangen smeergeld te stallen.

Mensen die de rechterlijke macht minachten, mogen volgens de wet geen parlementslid zijn. De afzettingsprocedure kan echter lang duren.

Gerelateerde artikelen