ANP25 jan '12 14:10Aangepast op 25 jan '12 14:50

'Mogelijk publieke bijdrage aan Griekse deal'

PARIJS (AFN) - Overheden en centrale banken moeten mogelijk ook een deel van de Griekse schulden afschrijven als het akkoord tussen private investeerders en Griekenland niet ver genoeg gaat. Dat zei de presidente van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, woensdag.

,,De balans tussen de bijdrage van de publieke en de private sector is een zorgwekkende kwestie'', zei Lagarde. ,,Als de schuld van Griekenland door private investeerders niet ver genoeg wordt teruggebracht, dan moeten publieke houders van Griekse schulden ook mee doen.''

Eerder op de dag meldde de Britse krant Financial Times al dat het IMF de druk opvoert op de Europese Centrale Bank (ECB) om ook een bijdrage te leveren aan de kwijtschelding van de Griekse schuldenlast. De ECB zou de mogelijke toekomstige winsten op Griekse obligaties moeten reserveren voor financiële steun aan het land.

Houdbaar niveau

De Grieken praten al lange tijd met banken, verzekeraars en hedgefondsen over kwijtschelding van een deel van hun schuld. Dit heeft voorlopig nog geen akkoord opgeleverd dat uitzicht biedt op een terugkeer van de Griekse schuldenlast naar een houdbaar niveau. Dat is een voorwaarde voor het IMF om nieuwe financiële steun aan Griekenland te verlenen.

De Griekse schuld moet daarbij in 2020 uitkomen op 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Met de afspraken die in oktober werden gemaakt over nieuwe financiële steun en een afschrijving van 50 procent op Griekse schulden door private investeerders blijft de schuld volgens het IMF echter steken op 130 procent van het bbp in 2020.

Verplichtingen

Het IMF mag volgens zijn eigen regels geen geld uitlenen aan landen die geen uitzicht hebben op een houdbare staatsschuld. Zonder extra financiële steun kan Griekenland in maart waarschijnlijk niet meer aan zijn verplichtingen voldoen.

De Griekse regering liet woensdag weten er nog altijd op te hopen dat de onderhandelingen voor het einde van de week worden afgerond. De hoofdonderhandelaar namens de financiële instellingen, Charles Dallara, zou donderdag weer terugkeren naar Athene.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen