ANP21 aug '12 15:21Aangepast op 21 aug '12 18:00

'Spoorvervoerders mijden Nederland'

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Het goederenvervoer over het Nederlandse spoor is het afgelopen halfjaar met ruim 10 procent gekrompen. Vervoerders laten hun treinen liever om Nederland heen rijden naar havens in Duitsland of België. Dat heeft werkgeversvereniging KNV Spoorgoederenvervoer dinsdag naar buiten gebracht.

,,De afgelopen jaren reden er gemiddeld 1000 vrachttreinen per week over ons spoor. Nu zijn dat er zo'n 100 minder", stelde KNV-directeur Ad Toet. Dat komt volgens hem vooral doordat de tarieven die vervoerders moeten betalen om gebruik te maken van het Nederlandse net, de afgelopen 6 jaar met 300 procent zijn gestegen.

Als een vervoerder bijvoorbeeld vanuit München een trein naar een zeehaven wilde rijden, kon hij volgens Toet vroeger het voordeligst terecht in Rotterdam. Nu is het aantrekkelijker om goederen in Hamburg te laten inschepen. ,,De spoortarieven in Nederland en Duitsland zijn inmiddels ongeveer even hoog, maar omdat locomotieven in Nederland voorzien moeten zijn van een ander beveiligingssysteem, worden vervoerders toch op meer kosten gejaagd", aldus de KNV-directeur.

Gerelateerde artikelen