ANP16 jan '12 15:57Aangepast op 16 jan '12 16:49

Beurzen licht hoger in wisselvallige markt

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten maandagmiddag overwegend kleine winsten zien tijdens een wisselvalige handelssessie. De handel stond grotendeels in het teken van de afwaardering van de kredietstatus van negen eurolanden en het vastlopen van de onderhandelingen tussen Griekenland en de banken. Verliezen in de bankensector werden daarbij gecompenseerd door stijgingen onder defensieve aandelen.

De AEX-index in Amsterdam stond 1 procent hoger op 312,36 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 486,09 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,3 tot 1,1 procent. De Europese beurzen konden geen richting ontlenen aan de beurzen op Wall Street, die gesloten bleven vanwege Martin Luther King Day.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) bevestigde vrijdag nabeurs de kredietwaardigheid van negen eurolanden te hebben verlaagd. Door het verlies van onder meer de AAA-status van Frankrijk komt ookdeAAA-status van het Europese noodfonds EFSF in gevaar.

Staatspapier

Moody's, een andere invloedrijke kredietbeoordelaar, liet maandag daarentegen de hoogst mogelijke AAA-rating voor Frans staatspapier ongemoeid.

Frankrijk wist ondanks het verlies van zijn hoogste kredietstatus bij S&P met gemak 8,6 miljard euro op te halen middels de uitgifte van kortlopend staatspapier. Door de grote belangstelling viel de rente die het land op de leningen moet betalen zelfs iets lager uit dan bij eerdere vergelijkbare uitgiften.

Akkoord

Ook liet de Griekse premier Lucas Papademos maandag weten dat Griekenland dichtbij een akkoord is met de banken over de afschrijving van de helft van de Griekse schuldenlast. Afgelopen vrijdag werden de gesprekken met de banken voorlopig stopgezet.

In de AEX voerde PostNL de stijgers aan met een winst van 5,7 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een winst van 4,7 procent na een adviesverhoging door Deutsche Bank. Verffabrikant AkzoNobel was de grootste daler met een min van 2,4 procent. Analisten van ABN Amro verlaagden hun advies voor dit aandeel.

Unit4

In de MidKap was Unit4 de grootste daler met een verlies van 1,5 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld op de voorlopige resultaten die het softwarebedrijf onverwacht bekendmaakte.

Fornix BioSciences zakte 3,6 procent tot 0,60 euro. Investeerder Value8 wil een bod van 0,60 euro per aandeel uitbrengen op Fornix. Het bod waardeert Fornix op 4,8 miljoen euro.

De euro was 1,2670 dollar waard, tegen 1,2675 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 99,30 dollar per vat en Brentolie werd 0,7 procent duurder op 111,25 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen