ANP27 jan '12 17:48

Beurzen Europa sluiten in de min

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag met verlies de handel uitgegaan. Beleggers reageerden negatief op een tegenvallend cijfer over de groei van de Amerikaanse economie. Verder werd de uitkomst van de onderhandelingen tussen Griekenland en private schuldeisers over de afschrijving van Griekse schulden afgewacht.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 3,46 punten (1,1 procent) op 319,36 punten. DeMidKap-index eindigde 1,74 punten (0,3 procent) lager op 515,94 punten. De beurzen in Parijs en Londen sloten tot 1,3 procent lager. Frankfurt hield de schade beperkt met een daling van 0,4 procent.

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,8 procent, aldus een eerste raming. Economen hadden gerekend op een groei van gemiddeld 3 procent. In het derde kwartaal groeide 's werelds grootste economie met 1,8 procent.

Griekenland

De onderhandelingen over de kwijtschelding van Griekse schulden werden vrijdag voortgezet. Eurocommissaris Olli Rehn verwacht dat er nog dit weekend en anders de komende dagen een akkoord wordt bereikt. ,,We zijn dichtbij'', zei hij tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

De financiële fondsen hadden het vrij zwaar. In de AEX verloor ING 1,5 procent en Aegon zakte 2,2 procent. Het Franse BNP Paribas ging 3,3 procent omlaag en Crédit Agricole daalde 1,6 procent. Het Duitse Commerzbank leverde 0,5 procent in.

Autofabrikanten

Ook de Europese autofabrikanten stonden onder druk. Volkswagen ging in Frankfurt 2,4 procent omlaag,Daimler verloor 1,6 procent en BMW zakte 1,2 procent. In Parijs ging PSA Peugeot Citroën 4,4 procent omlaag en Renault verloor 1,8 procent.

Luchtvaartbedrijf Air France-KLM daalde 1,3 procent. Brussel onderzoekt of de samenwerking tussen Air France-KLM, Alitalia en Delta Air Lines wel conform de Europese concurrentieregels is. De Europese Commissie sluit verboden kartelafspraken niet uit.

Lokale markt

Op de lokale markt zakte OctoPlus 1,6 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft ondanks een financieringsronde niet genoeg werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen. Het bedrijf vertrouwt er wel op de continuiteït van de onderneming voor de komende 12 maanden te waarborgen.

Ctac steeg 5,4 procent. De automatiseerder draagt Douwe van der Werf voor als financieel bestuurder. Halverwege november 2011 trad de vorige financieel bestuurder van Ctac, Jan-Willem Wienbelt, per direct terug na een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

De euro was 1,3165 dollar waard, tegen 1,3160 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg licht tot 99,75 dollar per vat en Brentolie werd 0,5 procent duurder op 111,33 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen