ANP13 jun '12 17:01

Beurzen vinden weg omhoog

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen vonden woensdag in de late middaghandel de weg omhoog nadat de verliezen op Wall Street werden weggepoetst. De handel was de hele dag grillig in de aanloop naar de Griekse verkiezingen aankomend weekeinde. De hoge renteniveaus in Spanje en Italië wogen eveneens op het beursklimaat.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,1 procent hoger op 292,36 punten. De MidKap-index bleef wel in het rood met een verlies van 1,3 procent tot 482,02 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,2 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,2 procent daalde. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de opening onveranderd.

In Madrid steeg de beurs 1,5 procent. Het Spaanse detailhandelsconcern Inditex, eigenaar van kledingketen Zara, voerde de stijgers aan met een winst van ruim 10 procent na beter dan verwachte eerstekwartaalresultaten. Op de obligatiemarkt bleef de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen echter dicht bij het recordniveau van 6,8 procent.

Kritiek niveau

Ook de Italiaanse rente bleef ruim boven het kritieke niveau van 6 procent en schommelde rond 6,2 procent. Italië wist woensdag 6,5 miljard euro op te halen met de veiling van leningen voor een jaar. Het land moest echter een hoge rente bieden van gemiddeld 3,97 procent om de leningen aan de man te brengen. Dat is het hoogste niveau in 6 maanden tijd.

In de AEX stond dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore onderaan met een verlies van 3,5 procent. Baggeraar Boskalis werd ook van de hand gedaan en volgde met een min van 2,3 procent. Chipmachinemaker ASML was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,2 procent.

Schending

ING stond onveranderd na een eerder verlies van bijna 2 procent. De bank en verzekeraar moet een boete van bijna 500 miljoen euro betalen aan de Amerikaanse overheid vanwege de schending van Amerikaanse handelssancties. De boete voor ING is de grootste die een bank ooit kreeg voor het breken van de sancties. ING heeft begin vorige maand al geld opzij gezet om de boete te betalen.

In de MidKap stonden bank en verzekeraar SNS Reaal en technisch dienstverlener Imtech onderaan met verliezen van respectievelijk 4,8 en 6,4 procent. Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI was de grootste winnaar met een winst van 5,7 procent door speculatie op een overnamebod van Applied Materials op de front-enddivisie van het bedrijf.

De euro was 1,2572 dollar waard, tegen 1,2485 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 83,88 dollar per vat en Brentolie steeg 1,2 procent tot 98,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen