ANP8 feb '12 20:17

IJs te dun, nog geen Elfstedentocht

ANP
ANP

LEEUWARDEN (ANP) - Een Elfstedentocht het komende weekeinde is onmogelijk. Het ijs is op te veel plekken in Friesland te dun en onbetrouwbaar, zo maakte de Vereniging De Friesche Elf Steden woensdagavond bekend. Het bestuur en de 22 rayonhoofden waren voor de tweede keer bijeen om de kwaliteit van het ijs te bespreken. Binnen een uur waren ze eruit: er komt vooralsnog geen Elfstedentocht.

De ijsdikte is over grote delen van de 200 kilometer lange route onvoldoende. Volgens voorzitter Wiebe Wieling van de vereniging is het ijs gemiddeld 10 tot 11 centimeter dik, terwijl 15 centimeter een voorwaarde is. ,,Er zijn uitschieters van boven de 15 centimeter, maar ook plekken waar het slechts 8 tot 9 centimeter is.'' Dat geldt vooral voor het ijs in het zuiden van de provincie.

Tot zondag verwacht Wieling geen aanzienlijke ijsgroei. Door de wind en de hogere temperaturen woensdag is zelfs ,,veel ijs verloren gegaan''. ,,In of na het weekeinde komt er dooi. Het is frustrerend. We zitten vlak voor de eindstreep. Maar de veiligheid voor iedereen is net zo belangrijk als onze wens om de tocht te houden. Maar het kan op dit moment niet.''

Gerelateerde artikelen