ANP24 dec '12 09:21Aangepast op 24 dec '12 09:56

Vlakke opening AEX

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag vrijwel onveranderd begonnen aan een halve handelsdag. De handel doet het kalm aan richting de kerstdagen en de volumes zullen daarom laag liggen. Verder wordt gewacht op een akkoord bij de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur een fractie hoger op 344,17 punten. De MidKap noteerde licht in de plus op 536 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen eveneens licht omhoog. Frankfurt is gesloten.

,,Alles staat in het teken van de kerst. Ook op Wall Street wordt een halve dag gehandeld. Verder staat de handel in het kader van de 'fiscal cliff'. Dat er nog geen akkoord is bereikt, stemt niet zo vrolijk. Zolang er geen besluit ligt, denk ik dat we deze week niet positief zullen afsluiten'', verwacht marktanalist Ingrid Eltink van IG Netherlands.

Eerste Kerstdag

Dinsdag op Eerste Kerstdag zijn de beurzen in Europa en New York de gehele dag gesloten.

Vrijdag namen de zorgen bij beleggers over de fiscal cliff toe. De Republikeinse leider John Boehner zag zich donderdag gedwongen de voorgenomen stemming over zijn belastingplan in het Huis van Afgevaardigden in te trekken, omdat het plan op te weinig steun van zijn eigen partijgenoten kon rekenen. Als er voor het einde van het jaar geen compromis wordt gesloten, treedt eenreeksbelastingverhogingen en bezuinigingen in werking die een zware rem zetten op de groei van de Amerikaanse economie. Boehner riep alle partijen vrijdag op te blijven werken aan een akkoord.

KBC

Kardan verkoopt voor circa 15 miljoen euro een belang in verhuurd vastgoed in Tel Aviv. De investeerder verwacht dat de transactie een nettowinst oplevert van ongeveer 10 miljoen euro. Die wordt waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2013 in de resultaten van de onderneming verwerkt. Kardan won 2 procent.

De Belgische bank KBC verkoopt zijn Russische bankdochter Absolut Bank aan een groep van Russische bedrijven die de activa beheren van het op een na grootste private pensioenfonds in Rusland. De transactie levert KBC 300 miljoen euro op. In Brussel daalde KBC 1 procent.

De euro was maandagochtend 1,3212 dollar waard, tegen 1,3170 dollar bij het slot van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde licht tot 88,53 dollar per vat.Brentolie kostte 108,66 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen