ANP17 feb '12 11:11

Leiden en Museum De Lakenhal kopen Rembrandt

LEIDEN (ANP) - De gemeente Leiden en Museum De Lakenhal hebben het als oudst bekendstaande schilderij van Rembrandt gekocht. Het gaat om het doek De Brillenverkoper, dat de beroemde 17e-eeuwse Hollandse meester in zijn geboortestad Leiden schilderde rond 1623-1624.

Over de identiteit van de verkoper en het aankoopbedrag wilden de gemeente en het museum vrijdag geen mededelingen doen. Na bijna 400 jaar zal de stad Leiden nu voor het eerst een schilderij van Rembrandt (1606-1669) in eigen bezit hebben.

De Lakenhal heeft het schilderijtje van 21 bij 17,8 centimeter al sinds 2002 in bruikleen van de particuliere eigenaar. Het museum is al een paar jaar bezig om het kunstwerk te verwerven, maar er waren ook andere kapers op de kust.

Vijf zintuigen

De Brillenverkoper maakte oorspronkelijk deel uit van een serie van vijf kleine paneeltjes, met als onderwerp 'de vijf zintuigen'. Daarvan zijn er drie overgebleven. De andere twee bevinden zich in een particuliere collectie in New York. Deze eigenaar had ook zijn zinnen gezet op De Brillenverkoper.

De gemeente Leiden en Museum de Lakenhal noemen de aankoop ,,van groot historisch belang''. Wethouder van cultuur Jan-Jaap de Haan: ,,In Leiden is de monumentale, historische binnenstad nog grotendeels intact. Het Leiden van Rembrandt is er nog. Een werk van Rembrandt mocht niet ontbreken.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen