ANP17 okt '12 08:00Aangepast op 17 okt '12 08:39

'Hogere opening AEX'

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal woensdag waarschijnlijk hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen. De focus blijft gericht op Spanje, dat mogelijk een hulpverzoek zal indienen, en op de kwartaalresultaten van de bedrijven.

,,De AEX begint ongeveer een half punt hoger. De positieve stemming lijkt voorlopig aan te houden op de beurzen. Azië staat in de plus en ook Wall Street sloot opnieuw hoger. De verwachting dat Spanje een aanvraag voor hulp zal indienen blijft de markt ondersteunen. In Nederland komt het cijferseizoen nu ook langzaam op gang met de kwartaalcijfers van ASML. Donderdag begint de EU-top en krijgen we ook de groeicijfers van China'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Netherlands.

In Amsterdam opende ASML woensdag de boeken over het afgelopen kwartaal. De chipmachinemaker boekte een nettowinst van 275 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een winst van 278 miljoen euro. Het bedrijf kondigde tevens aan de Amerikaanse lichtbronleverancier Cymer over te nemen voor ongeveer 1,95 miljard euro.

Intel

De grootste klant van ASML, de Amerikaanse chipfabrikant Intel, bracht dinsdag nabeurs zijn kwartaalcijfers naar buiten. Intel, die sinds afgelopen zomer ook aandeelhouder is van ASML, boekte in het derde kwartaal meer omzet dan verwacht. Voor het vierde kwartaal voorspelde de grootste chipfabrikant ter wereld een omzet van 13,6 miljard dollar. Dat is lager dan de verwachtingen in de markt.

Kredietbeoordelaar Moody's handhaafde dinsdagavond de rating van Spanje op Baa3. Dat is één stap boven de 'rommelstatus'. De vooruitzichten blijven wel negatief.

Azië

De beurzen in het Verre Oosten gingen woensdag omhoog in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De hoop dat Spanje noodhulp zal aanvragen zorgde voor winsten onder de financiële fondsen. In Tokio eindigde de Nikkei 1,2 procent hoger. Een daling van de Japanse yen gaf de Japanse beurs een extra duwtje in de rug.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag hoger. Beleggers verwerkten een stroom aan overwegend meevallende bedrijfsresultaten. Ook kwamen er gunstige cijfers over de industrie en huizenmarkt naar buiten.

VS

De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent hoger op 13.551,78 punten. De brede S&P 500 klom eveneens 1 procent tot 1454,92 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,2 procent tot 3101,17 punten.

De Europese beurzen boekten eerder op de dag ook flinke winsten. Beleggers waren optimistisch dat een Spaanse hulpaanvraag er snel aan zal komen. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 333,71 punten. De MidKap-index won 0,5 procent tot 531,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1,1 en 2,4 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,3095 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 92,40 dollar per vat. Brentolie klom 0,2 procent tot 114,17 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen