ANP14 mei '12 17:54

Beurzen kelderen door Griekse zorgen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn maandag met dieprode cijfers gesloten. De negatieve stemming werd veroorzaakt door de politieke impasse in Griekenland en de toenemende zorgen over een mogelijk Grieks vertrek uit de eurozone. Vooral de financiële fondsen kregen zware klappen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 7,23 punten (2,4 procent) lager op 298,05 punten. De MidKap-index zakte 14,36 punten (2,9 procent) tot 484,84 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 2,3 procent.

In Athene zakte de beurs 4,3 procent. Griekenland lijkt in juni nieuwe verkiezingen te houden. De leider van Democratisch Links zei maandag dat er geen regering van nationale eenheid mogelijk is. Hij was de laatste hoop om een regering van nationale eenheid te vormen. Er is nu geen meerderheid te vinden om de Europese afspraken na te leven.

Waarschuwing Moody's

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's waarschuwde dat de kans op een wanordelijk faillissement van Griekenland en een uiteindelijk vertrek uit de eurozone is toegenomen. Als Griekenland uit de euro stapt, dan heeft dat volgens Moody's zware consequenties voor de kredietwaardigheid van de banken in het land.

De Europese bankaandelen stonden onder grote druk door de vrees voor een escalatie van de schuldencrisis. In Parijs zakte BNP Paribas 3,7 procent, SociétéGénérale verloor 4,2 procent en Crédit Agricole daalde 5,5 procent. In Frankfurt moest Deutsche Bank 4,1 procent omlaag en Commerzbank leverde 2,7 procent in.

ING daalt

Bank en verzekeraar ING was de grootste daler in de AEX met een min van 6 procent. Aegon moest 3,3 procent prijsgeven. In de MidKap verloor SNS Reaal 4,3 procent.

Andere sterke dalers in de AEX waren Aperam (min 5,7 procent), TomTom (min 5,3 procent) en PostNL (min 4,6 procent).

Euro

De Griekse zorgen hadden ook hun weerslag op de euro en op de Spaanse rente. De euro zakte voor het eerst sinds medio januari onder de 1,29 dollar. De eenheidsmunt was 1,2841 dollar waard, tegen 1,2932 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties liep op tot een kritiek niveau van meer dan 6 procent.

De olieprijzen stonden onder druk door de sombere economische vooruitzichten. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,6 procent tot 94,62 dollar per vat enBrentolie daalde 1,1 procent tot 110,03 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen