ANP6 sep '12 13:57Aangepast op 6 sep '12 14:14

ECB handhaaft rente op 0,75 procent

ANP
ANP

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de herfinancieringsrente op 0,75 procent. Dat is donderdag bekendgemaakt. Het besluit is in overeenstemming met de gemiddelde verwachting van economen, maar beleggers hoopten op een verlaging van het leidende rentetarief.

De ECB houdt zich daarmee aan zijn mandaat: het bewaken van de prijsstabiliteit in de eurozone. De gemiddelde inflatie in de 17 landen waar met euro's wordt betaald, steeg in augustus tot 2,6 procent tegen 2,4 procent in juli. Dat is ruim boven de norm van bijna 2 procent die de centrale bank hanteert.

Een renteverlaging had de kwakkelende economie in de eurozone een impuls kunnen geven, doordat de leenkosten zouden zijn gedaald. Keerzijde van een lagere rente is dat de inflatie daardoor kan oplopen. Het is juist de kerntaak van de ECB om dat te voorkomen.

Draghi

De euro won na het rentebesluit terrein ten opzichte van andere valuta's. De munt noteerde een koers van 1,2635 dollar, tegen 1,2610 dollar vlak voor de bekendmaking. Een reactie op de Europese effectenbeurzen bleef uit.

ECB-president Mario Draghi licht het besluit later op donderdag toe. Verwacht wordt dat hij dan ook maatregelen aankondigt om de hoge leenkosten van met name Spanje en Italië aan te pakken, bijvoorbeeld door staatsleningen op te kopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen