ANP30 mrt '12 09:16Aangepast op 30 mrt '12 10:02

AEX begint met winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is vrijdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden hoger. Na drie verliesbeurten op rij stapten koopjesjagers weer in de markt. Beleggers hielden daarbij hun blik gericht op Kopenhagen, waar de euroministers praten over een verhoging van het Europees noodfonds.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,8 procent hoger op 323,74 punten. De MidKap-index klom 1,1 procent tot 545,51 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 0,9 en 1,1 procent. Londen bleef achter met een winst van 0,4 procent.

De ministers van Financiën van de eurozone komen vrijdag in Kopenhagen bijeen voor overleg. Deze zogenoemde eurogroep moet het eens worden over een mogelijke verhoging van het permanente noodfonds (ESM) voor in financiële problemen geraakte eurolanden. Bovendien moet er een oplossing gevonden worden voor het tijdelijke noodfonds (EFSF).

Begrotingsplannen

Ook zal Spanje later op de dag de nieuwe begrotingsplannen bekendmaken. De Spaanse premier Mariano Rajoy zal daarbij ingrijpende bezuinigingsmaatregelen aankondigen om het begrotingstekort terug te dringen.

Tegenvallende detailhandelsverkopen in Duitsland hadden weinig impact op de beursstemming. Winkels in Duitsland zagen hun verkopen in februari onverwacht opnieuw dalen. De detailhandel verkocht 1,1 procent minder dan in januari. Economen hadden voor februari een herstel voorspeld, met een groei van 1,2 procent.

Fugro

Staalbedrijf ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,7 procent. Bodemonderzoeker Fugro volgde met een plus van 2,2 procent. Telecomconcern KPN was de grootste daler met een verlies van 0,7 procent.

In de MidKap voerde Heijmans de winnaars aan met een winst van 3,3 procent. Het bouwbedrijf heeft een opdracht ter waarde van 22 miljoen euro gekregen van APM Terminals Rotterdam. Vastgoedbedrijf NSI stond met een vlakke stand onderaan de positieve index.

Kardan

Kardan verloor 0,2 procent. Het investeringsfonds heeft afgelopen jaar een verlies van 409 miljoen euro geleden. Het verlies, dat een jaar eerder nog beperkt bleef tot 29 miljoen euro, komt voor een groot deel door afschrijvingen op bezittingen in Midden- en Oost-Europa.

De euro was 1,3355 dollar waard, tegen 1,3260 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 103,45 dollar per vat en Brentolie klom 0,6 procent tot 123,11 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen