ANP26 jan '12 14:47

Wereld eist actie tegen cybercrime

ANP
ANP

DAVOS (ANP) - Internationale actie tegen cybercrime is dringend nodig, concluderen leiders van overheden en grote bedrijven. Tijdens het World Economic Forum in Davos waarschuwden ze dat criminelen snel omschakelen naar internet, terwijl overheden treuzelen met de bestrijding.

,,Veel landen hebben geen wetten om cybercrime strafbaar te stellen. Ze hebben geen middelen om dat te onderzoeken'', zei Joeri Fedotov, hoofd van het bureau van de Verenigde Naties voor drugs en criminaliteit.

De Amerikaanse aandelenbeurs Nasdaq zei dat 's werelds grootste beurs constant miljoenen aanvallen op zijn systemen krijgt. ,,Het is onduidelijk waar de verantwoordelijkheid van de overheid eindigt en die van bedrijven begint'', zei algemeen secretaris Edward Knight. Anders dan in de echte wereld moeten bedrijven zichzelf beveiligen, ook tegen aanvallen van andere overheden.

Hackers

Deze maand werden de systemen van de aandelenbeurs van Tel Aviv en de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al platgelegd. De actie werd opgeëist door hackers uit de Palestijnse Gazastrook en Saudi-Arabië.

Directeur Rob Wainwright van de Europese politieorganisatie Europol vertelde het forum in Davos over een wijdvertakte ondergrondse economie, waarin gegevens zoals wachtwoorden worden verhandeld. Hij wil wetten harmoniseren en gezamenlijk optrekken met het bedrijfsleven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen