ANP22 nov '12 05:54

Gaza overschaduwt handelstop in Pakistan

EPA
EPA

ISLAMABAD (AFN) - Islamitische leiders van acht landen die samen circa een miljard inwoners hebben, komen donderdag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad bijeen. Het doel van de top van de D8, 'Developing Eight', is het bevorderen van de onderlinge handel.

Die moet van een waarde van 130 miljard dollar nu naar meer dan 500 miljard in 2018 (1 dollar is nu ongeveer 0,78 euro). Waarnemers menen dat deze top door politieke vraagstukken, vooral het bloedvergieten in de Gazastrook, wordt gedomineerd.

Onder de acht landen zijn er drie die een steeds grotere rol in het Midden-Oosten spelen of willen spelen: Egypte, Iran en Turkije. Egypte heeft het pro-Amerikaanse bewind van Hosni Mubarak in 2011 van zich afgeschud en wordt geleid door Mohammed Mursi uit de conservatieve soennitische Moslim Broederschap. De leiders in Gaza komen uit een variant van de broederschap, de beweging Hamas. Het sjiitische Iran ziet zichzelf graag als avant-garde van islamitische omwentelingen en van de strijd tegen Israël. De voorzitter van de Iraanse parlement heeft woensdag nog opgeroepen het Iraanse voorbeeld te volgen en de Palestijnen militair te steunen.

Turkije heeft in 1997 het initiatief tot de D8 genomen en is niet langer een verlengstuk van grote westerse mogendheden. Het beschouwt zich als het grote islamitische én seculiere voorbeeld dat economisch 'boomt'. De overige landen van de D8 zijn Bangladesh, Indonesië, Maleisië, Nigeria en gastland Pakistan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen