ANP16 jan '12 11:44

Topsectoren steken 1,5 miljard in innovatie

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse economische deelgebieden die door minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) zijn aangewezen als 'topsector', steken zelf ruim 1,5 miljard euro in innovatieve producten en diensten.

Dat heeft Verhagen maandag geschreven aan de Tweede Kamer. Het gaat om de negen sectoren logistiek, life sciences, hightech, creatieve industrie, energie, water, chemie, tuinbouw en agrofood.

De topsectoren hebben op verzoek van Verhagen sinds september gewerkt aan zogenoemde innovatiecontracten met kennisinstellingen zoals NWO, KNAW en TNO. Dat betekent dat ze samen hebben gekeken op welk gebied onderzoek kan leiden tot betere, vernieuwende en concurrerende producten en diensten.

Definitief

In de komende 2 maanden worden onder regie van Verhagen de contracten definitief gemaakt. Dan wordt ook duidelijk hoeveel geld het kabinet in elk van de sectoren steekt. In de komende jaren is ruim 2 miljard euro beschikbaar gesteld.

De nu gepresenteerde contracten zijn volgens Verhagen het resultaat van samenwerking tussen onderzoekers, overheid en de ondernemers. ,,Juist in een moeilijke economische tijd laten Nederlandse bedrijven zien dat investeren in vernieuwing de beste manier is om uit de recessie te komen'', stelt de bewindsman.

Maatregelen

Verhagen schrijft dat er ,,onorthodoxe maatregelen'' genomen worden om het tekort aan technici en specialisten te verminderen. Zo stellen sommige topsectoren beurzen beschikbaar of gaan ze zelf opleidingen vormgeven en vakkrachten inzetten in het beroepsonderwijs.

De bedoeling is dat ook provincies en grote steden bijdragen leveren aan deze belangrijke sectoren. Nog deze maand worden hierover afspraken gemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen