ANP7 feb '12 08:03Aangepast op 7 feb '12 08:44

'Amsterdamse beurs opent vlak'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag vlak openen. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. De focus blijft gericht op Griekenland. Ook bracht de Zwitserse bank UBS tegenvallende resultaten naar buiten.

,,De AEX opent vlak. De beurzen lijken tot stilstand te zijn gekomen na de sterke opmars van de afgelopen weken. Griekenland blijft in beeld nu de onderhandelingen volledig vast lijken te zijn gelopen. Ook zullen de bankaandelen mogelijk onder druk komen te staan na de slechte resultaten van UBS'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Griekse regering wil nog dit jaar 15.000 ambtenaren ontslaan. De vermindering van het ambtenarenapparaat zou een van de eisen zijn van de controleurs van de Europese Unie, het IMF en de Europese Centrale Bank (ECB), de trojka.

Kwartaalcijfers

Griekse politici moeten zich op korte termijn achter de hervormingseisen van Europa en het IMF scharen om de kans op nieuwe noodkredieten niet te verspelen. Vakbondsleiders in Griekenland hebben opgeroepen dinsdag te staken uit protest tegen de draconische bezuinigingsmaatregelen.

In Amsterdam zullen de staalbedrijven ArcelorMittal en Aperam in de belangstelling staan na de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Ook opende technisch dienstverlener Imtech de boeken over het afgelopen jaar en liet vastgoedfonds Wereldhave weten zich terug te trekken uit de Verenigde Staten.

Waarschuwing UBS

De Zwitserse bank UBS zag de winst in het vierde kwartaal sterker afnemen dan verwacht. Ook waarschuwde de bank voor een slecht eerste kwartaal van 2012 vanwege de aanhoudende onzekerheid in de eurozone.

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France verwacht dinsdag maar de helft van haar intercontinentale vluchten en 70 procent van de korte- en middellangeafstandsvluchten te kunnen uitvoeren door de uitbreiding van de vierdaagse staking.

Beurzen

In het Verre Oosten lieten de beurzen dinsdag overwegend kleine verliezen zien. Een dreigend Grieks bankroet bepaalde net als in Europa en New York de stemming. In Tokio sloot de Nikkei 0,1 procent lager.

De effectenbeurzen in New York sloten maandag licht in de min. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 12.845,13 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,57 punt tot 1344,33 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent.

Griekenland

De aanhoudende onzekerheid rond Griekenland zette de Europese beurzen maandag ook op verlies. De Amsterdamse AEX-index sloot 0,4 procent lager op 325,06 punten. De MidKap noteerde een plus van 0,2 procent bij 530,78 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tussen de 0,1 en 0,7 procent achteruit.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3123 dollar waard, tegen 1,3110 aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 97,05 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,1 procent duurder op 116,05 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen