ANP31 mrt '12 08:00Aangepast op 31 mrt '12 08:21

Duitse ambtenaren krijgen 6,3 procent meer

POTSDAM (AFN) - De 2 miljoen ambtenaren bij de landelijke overheid en de gemeenten in Duitsland krijgen de komende 2 jaar een salarisverhoging van in totaal 6,3 procent. Daarover zijn de werkgevers en de vakbond Verdi het in de nacht van vrijdag op zaterdag eens geworden. Stakingsacties lijken daarmee van de baan.

De ambtenaren krijgen met terugwerkende kracht per 1 maart 2012 een salarisverhoging van 3,5 procent. In januari komt daar 1,4 procent bij en in augustus 2013 nog eens hetzelfde percentage. Jonge ambtenaren die een opleiding volgen, krijgen een hogere vergoeding en worden na één jaar proeftijd voor onbepaalde tijd in dienst genomen.

Minister Hans-Peter Friedrich van Binnenlandse Zaken sprak van een goed bericht voor de ambtenaren. ,,Met de salarisverhoging hebben in deze onderhandelingen de werknemers bij de publieke diensten gewonnen. Wij willen ze ook passend betalen'', zei de bewindsman. Het spijt voorzitter Frank Bsirske van Verdi dat het niet is gelukt ,,een sociale component'' voor de mensen met een laag inkomen te bereiken. De vakbond wilde dat zij er op zijn minst 200 euro per maand op vooruit zouden gaan. Pas na 7 uur intern overleg akkoord met het onderhandelingsresultaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen