ANP21 sep '11 15:51Aangepast op 21 sep '11 16:54

Beurzen lager in afwachting maatregelen Fed

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen noteerden woensdagmiddag eensgezind lager. Beleggers willen eerst weten welke nieuwe stimuleringsmaatregelen de Federal Reserve in petto heeft voordat ze nieuwe posities innemen.

De AEX-index in Amsterdam verloor een uur voor het slot 1,1 procent tot 276,33 punten en de MidKap-index zakte 0,9 procent tot 466,38 punten. Parijs en Frankfurt daalden 1,3 en 2,2 procent. Londen verloor 1,3 procent. Uit de notulen van de Bank of England bleek dat de centrale bank klaar is om indien nodig meer geld in de economie te pompen.

Op Wall Street lieten de Amerikaanse beurzen kleine verliezen zien. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, vergadert woensdag voor de tweede dag op rij over het te voeren monetaire beleid. De uitkomsten van de vergadering zullen om 20.15 uur (Nederlandse tijd) bekend worden gemaakt.

Staatsobligaties

Marktpartijen verwachten dat de Federal Reserve een zogenoemde 'Operation Twist' zal aankondigen, waarbij de Fed kortlopende staatsobligaties zal verkopen en daarvoor in de plaats langlopende staatsobligaties zal terugkopen. Met deze operatie hoopt de Fed de langetermijnrente te verlagen.

In Duitsland zijn de regeringspartijen het eens geworden over de wettekst die het Europese noodfonds EFSF moet versterken. Het Duitse parlement zal eind deze maand over het wetsvoorstel stemmen. De wet kan zeker op een meerderheid rekenen in de Duitse volksvertegenwoordiging dankzij steun van de oppositie.

Finnen

Ook het Finse parlement stemt waarschijnlijk volgende week in met een verruiming van het Europese noodfonds. De Europese leiders kwamen op 21 juli overeen de mogelijkheden van het EFSF te verruimen.

ASML was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van 1,5 procent. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste daler met een min van 3 procent. ING leverde 1,8 procent in. De bank en verzekeraar kondigde aan zijn blootstelling aan Zuid-Europees staatspapier verder te hebben teruggebracht.

Wavin

In de MidKap was buizenproducent Wavin een klimmer met een winst van 1,4 procent. Automatiseerder Ordina zakte 1 procent, nadat het bedrijf aankondigde de komende 7 jaar het beheer van alle SAP-systemen van ProRail over te nemen.

Swedish Automobile sprong 29 procent omhoog. De Zweedse rechtbank verleende autofabrikant Saab bescherming tegen zijn schuldeisers. Volgens topman Victor Muller van Saab-eigenaar Swedish Automobile geldt de bescherming in eerste instantie voor 3 maanden, maar is een verlenging mogelijk. Saab maakte bekend mogelijk banen te schrappen in de voorgenomen reorganisatie.

De euro was 1,3675 dollar waard tegen 1,3690 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 87,41 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 1,5 procent tot 112,21 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen