ANP13 mei '12 03:23

Noord-Rijnland-Westfalen naar de stembus

Deelstaatspremier Hannelore Kraft en koningin Beatrix (EPA)
Deelstaatspremier Hannelore Kraft en koningin Beatrix (EPA)

DÜSSELDORF (ANP) - Inwoners van de grootste Duitse deelstaat langs de Nederlandse grens gaan zondag naar de stembus. Ruim 13 miljoen kiezers beslissen of Noord-Rijnland-Westfalen een groen-linkse regering houdt of een andere richting inslaat.

De deelstaat, die aan Nederland grenst van Twente tot en met Limburg, is van groot belang voor de Nederlandse export. Praktisch de helft van de Nederlandse uitvoer naar Duitsland gaat naar dit gebied, met grote fabrieken van Bayer, ThyssenKrupp en energiebedrijven als E.on en RWE.

De christendemocratische partij CDU van bondskanselier Angela Merkel hoopte aan de macht te komen bij de verkiezingen, die nodig waren omdat de minderheidsregering van de sociaaldemocratische SPD en Groenen viel. Merkel stuurde haar federale milieuminister Norbert Röttgen naar de deelstaat als lijsttrekker, met de bedoeling dat hij er premier zou worden. Maar dat lijkt vooralsnog een misrekening. Kiezers denken dat Röttgen na de stemming teruggaat naar de landelijke regering. De CDU is daardoor weggezakt tot de tweede partij.

De SPD van deelstaatspremier Hannelore Kraft wordt volgens peilingen de grootste. Kraft wil verder regeren met de Groenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen