ANP27 mrt '12 15:56Aangepast op 27 mrt '12 17:08

Beurzen staken opmars

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stakten dinsdagmiddag de opmars nadat bleek dat Wall Street bij opening een pas op de plaats zou gaan maken. Na de sterke koersstijging op maandag namen beleggers wat gas terug. De hoop dat de Amerikaanse centrale bank meer liquiditeit in de markt zal pompen om de economie verder aan te jagen, bleef de markten wel ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde met minder dan een uur handel te gaan 0,4 procent lager op 329,08 punten. De MidKap-index zakte 0,6 procent tot 548,33 punten door een fors koersverlies van Nutreco. De beurzen in Londen en Parijs daalden 0,5 en 0,9 procent. Frankfurt klom 0,2 procent.

De financiële fondsen stonden dinsdag in de belangstelling. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet weten dat de pogingen om in heel Europa een belasting op financiële transacties in te voeren gedoemd zijn te mislukken. Duitsland en Frankrijk zijn voorstanders van de transactietaks, terwijl landen als Nederland en Groot-Brittannië tegen zijn.

Stijgers en dalers

In de AEX klom bank en verzekeraar ING in de middaghandel met ruim 1 procent, maar zakte later terug tot ene winst van 0,2 procent. Navigatiebedrijf TomTom hoorde bij de grootste stijgers met een winst van 1,9 procent. Grootste dalers waren de dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro met verliezen van respectievelijk 2 en 1,9 procent.

Air France-KLM zakte 1 procent. Volgens de Franse krant La Tribune moet luchtvaartmaatschappij Air France in de komende 2 jaar haar kapitaalpositie versterken omdat die niet aan de Franse boekhoudregels voldoet.

Nutreco verliest

In de MidKap was visvoerbedrijf Nutreco de grootste verliezer met een min van ruim 6 procent. Beleggers reageerden op berichten dat viskweker Marine Harvest overweegt een eigen zalmvoerfabriek op te zetten. Die beslissing kan op lange termijn belangrijke consequenties hebben voor Nutreco.

In Frankfurt steeg Lufthansa 2,6 procent na een adviesverhoging door JPMorgan. De Duitse luchtvaartmaatschappij moest dinsdag wel honderden vluchten schrappen vanwege een staking door Duits grondpersoneel. In Londen klom Royal Bank of Scotland 3 procent op berichten dat de Britse overheid een deel van haar belang in de bank wil verkopen aan de Golfstaat Abu Dhabi.

Total

Total zakte in Parijs 5,6 procent. Het Franse olie- en gasconcern overweegt een zogenoemde 'relief well' te boren om het gaslek in de Noordzee te dichten. Dat kan volgens Total wel 6 maanden gaan duren.

De euro was 1,3320 dollar waard, tegen 1,3325 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 107,27 dollar per vat en Brentolie daalde licht tot 125,47 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen