ANP29 nov '12 19:40

Wall Street voorzichtig over begrotingsdeal

NEW YORK (AFN) - De beurzen op Wall Street stonden donderdag opnieuw op winst. Uitspraken van de Republikeinse leider John Boehner temperden echter het optimisme over de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen en hielden de winsten in toom.

Na bijna 4 uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,3 procent hoger op 13.019 punten. De S&P 500-index klom 0,4 procent tot 1415 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent tot 3009 punten.

Boehner, de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, zei na een gesprek met minister van Financiën Timothy Geithner dat er weinig schot zit in de onderhandelingen over de begroting. Daarmee temperde hij de hoop die woensdag ontstond nadat hij zijn vertrouwen in de haalbaarheid van een compromis had uitgesproken.

Werkloosheidsuitkering

De dreigende fiscal cliff houdt de beurzen al weken in zijn greep. Direct na de herverkiezing van Obama gingen de beurzen scherp omlaag, vanwege de angst dat er geen deal komt en automatische besparingen de Amerikaanse economie volgend jaar in een recessie storten. Vorige week had optimisme echter de overhand en regen de dagen met winst zich aaneen.

Beleggers konden zich donderdag optrekken aan een stroom meevallende berichten over de Amerikaanse economie. Die groeide vorig kwartaal sterker dan eerder gedacht. Daarnaast dalen de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS en trok de huizenmarkt er vorige maand stevig aan.

Detailhandelaren

Aandelen van detailhandelaren stonden onder druk, nadat enkele toonaangevende ketens tegenvallende verkoopcijfers over november hadden gepresenteerd. Warenhuisketen Kohl's leverde ruim 10 procent in,branchenoten Target en Macy's verloren 1 tot 2,5 procent. De winkels hadden veel last van de naweeën van orkaan Sandy die eind oktober over het noordoosten van de VS trok.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom met bijna 2 procent tot 88,10 dollar per vat. De euro was donderdagavond met 1,2970 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.

Gerelateerde artikelen