ANP3 mei '12 15:17Aangepast op 3 mei '12 15:40

Draghi: groei moet centraal staan

EPA
EPA

BARCELONA (AFN) - De stimulering van groei moet centraal staan in het Europese economische beleid. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag.

,,We moeten groei weer het belangrijkste punt op de agenda maken, zonder dat dit de noodzaak weghaalt om begrotingen op orde te brengen'', zei Draghi in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de ECB.Draghi pleitte vorige week al voor een Europees groeiverdrag, ter aanvulling van de strengere begrotingsregels die regeringsleiders eerder dit jaar overeenkwamen.

,,Een groeipact is op geen enkele manier in tegenspraak met het begrotingspact'', stelde Draghi donderdag. ,,Een groeipact richt zich op structurele hervormingen en het volmaken van de interne markt.''

Stabilisering

Hervormingen zorgen er niet alleen voor dat de economie sterker wordt, ze helpen ook om de rentes die landen op hun staatsleningen moeten betalen te verlagen, stelde Draghi. Dat blijft vooral de taak van overheden, benadrukte hij. De ECB kan helpen als dat nodig is, maar concentreert zich vooral op de stabilisering van de inflatie in de eurozone.

Sinds mei 2010 heeft de ECB geregeld Europese staatsobligaties gekocht, in een poging een al te sterke stijging van renteniveaus te voorkomen. In de afgelopen weken is vooral de rente die Spanje moet betalen weer sterk opgelopen, maar kwam de ECB niet in actie.

Steunmaatregelen

,,Dat instrument is nog altijd aanwezig'' zei Draghi over de steunmaatregelen van de ECB. Het opkoopprogramma is echter niet ,,oneindig of eeuwig'', voegde hij eraan toe.

De kans is volgens Draghi nog altijd groot dat de economische ontwikkeling door de schuldencrisis dit jaar slechter uitvalt dan de ECB nu voorziet. De inflatie valt volgend jaar weer terug tot onder het door de ECBnagestreefde niveau van 2 procent, voorspelde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen