ANP29 aug '12 13:58Aangepast op 29 aug '12 15:06

Berlusconi wil mogelijk Monti ten val brengen

EPA
EPA

ROME (ANP) - Silvio Berlusconi broedt met naaste medewerkers op een plan om de komende dagen ,,kunstmatig'' een kabinetscrisis uit te lokken in Italië en het kabinet-Monti ten val te brengen. Zo wil decentrumrechtse leider vervroegde verkiezingen in november afdwingen.

Dit meldde de krant La Stampa woensdagmiddag op zijn website. Ex-premier Berlusconi zou ineens vervroegde verkiezingen willen om een veroordeling in het prostitutieschandaal Rubygate voor te zijn. De krant laRepubblica had woensdagochtend al gemeld dat Berlusconi wil voorkomen dat hij campagne moet voeren met een mogelijke veroordeling nog vers in het geheugen van de kiezers.

Zijn advocaten hebben de ex-premier gewaarschuwd dat de rechtbank in Milaan al in november of december uitspraak kan doen, aldus la Repubblica. Berlusconi is daar aangeklaagd wegens machtsmisbruik en het bevorderen van de prostitutie van minderjarigen. Het schandaal is vernoemd naar een voormalig Marokkaans escortmeisje dat de 'artiestennaam' Ruby de Hartenbreekster gebruikte.

Schuldencrisis

De parlementsverkiezingen staan nu nog gepland voor 2013. Premier Mario Monti vindt vervroegde verkiezingen geen goed idee omdat hij nog volop bezig is met maatregelen om Italië uit de schuldencrisis te loodsen: ,,Het traject nu onderbreken kan het herstel van de geloofwaardigheid ondermijnen.'' Zijn zakenkabinet leunt in het parlement mede op de PDL van Berlusconi, de grootste partij. Ook president Giorgio Napolitano, die het parlement zou moeten ontbinden, ziet niets in het idee.

Het zou echter niet de eerste keer zijn dat Berlusconi als politiek leider zijn persoonlijk belang laat prevaleren boven het landsbelang. Tijdens zijn jaren als premier stond hij bekend voor de zogeheten wetten 'adpersonam': wetten zoals wijzigingen van het strafrecht die speciaal werden aangenomen om de mediamagnaat of zijn familie of vrienden uit de persoonlijke problemen te helpen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen