ANP17 dec '12 11:59

KPN onderuit in negatief Europa

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten maandag overwegend kleine verliezen zien. De begrotingscrisis in de Verenigde Staten blijft ook in de laatste volledige handelsweek van 2012 een wissel trekken op de markten. In Amsterdam ging KPN hard onderuit na de dure telecomveiling van vorige week.

,,KPN is het nieuws van de dag. Het aandeel wordt fors afgestraft nadat de kosten voor de telecomveiling veel hoger uitvielen dan verwacht. Ook schrikt de markt van het besluit van KPN om geen dividend meer uit te keren over dit jaar en het dividend voor volgend jaar flink te verlagen. Voor de rest blijft de stemming sterk afhangen van de begrotingsproblemen in de VS“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 343,08 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 531,23 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,6 en 0,4 procent. Frankfurt bleef onveranderd.

Grootste verliezer

In de AEX was KPN veruit de grootste verliezer met een min van 13,7 procent. Dat is de grootste koersdaling in 11 jaar tijd. Het telecomconcern moest diep in de buidel tasten bij de veiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en mobiel internet. KPN betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen. Analisten hadden gerekend op een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro. KPN keert door de hoge kosten geen dividend meer uit over 2012.

Boskalis won 0,6 procent. De baggeraar heeft het overnamebod op maritiem dienstverlener Dockwise verhoogd van 17,20 euro per aandeel naar 18 euro per aandeel. Dockwise vindt het verhoogde bod nog steeds te laag. Boskalis heeft tot nu toe al meer dan 72 procent van de aandelen Dockwise in bezit. Het aandeel Dockwise steeg 3 procent tot 17,98 euro.

Ziggo

In de MidKap klom Ziggo 1,9 procent. Volgens analisten van Rabobank is het een verstandige beslissing geweest van het kabelbedrijf om af te haken bij de veiling van telecomfrequenties.

Van Lanschot zakte op de lokale markt ruim 3 procent. De bank voor vermogende particulieren verwacht in 2012 een nettoverlies te lijden als gevolg van een afschrijving op overgenomen activiteiten.

De euro was 1,3158 dollar waard, tegen 1,3130 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 86,64 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen