ANP9 feb '12 07:35Aangepast op 9 feb '12 13:20

Vertrek topman Nutreco stemt handel triest

AMSTERDAM (AFN) - Topman Wout Dekker vertrekt eind dit jaar bij diervoederbedrijf Nutreco. De mededeling, samen met de presentatie van weinig verrassende cijfers over 2011, stemde beleggers donderdag triest. Het aandeel noteerde een flink verlies. ,,Hij was de man van Nutreco. Zijn uitstraling en charisma zullen wel worden gemist'', denkt analist Gerard Rijk van ING.

Dekker kondigde donderdag aan eind 2012 een einde te maken aan zijn carrière bij Nutreco, die tegen die tijd 30 jaar zal hebben geduurd. Dekker was 12 jaar bestuursvoorzitter van het bedrijf. ,,Het is tijd voor verandering. Na mijn aftreden bij Nutreco zal ik mij blijven bezighouden met commissariaten bij andere bedrijven en daarnaast zal ik blijven ondernemen'', aldus een van de langstzittende topmannen van een beursgenoteerd bedrijf.

Dekker wordt opgevolgd door de Noor Knut Nesse, de huidige operationeel bestuurder van de Aquaculture-divisie van Nutreco. Marktvorsers vinden de opvolging door een insider prima geregeld. De continuïteit zal niet snel in gevaar komen. Maar toch zal het vertrek van Dekker ,,de komende tijd een domper op de koersprijs zetten'', denkt analist Rijk.

Geen indruk

Beleggers zetten Nutreco donderdag op een verlies van 2,5 procent. Zij bleken niet onder de indruk van de stevige groeicijfers die Nutreco over 2011 rapporteerde en de dividendverhoging die het bedrijf in het vooruitzicht stelde.

De omzet uit voortgezette activiteiten ging met 13,3 procent omhoog tot 4,72 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 231,6 miljoen euro, tegen 210,1 miljoen euro in 2010. De cijfers zijn exclusief de resultaten van dochterbedrijf Hendrix, dat in de tweede helft van het jaar is verkocht. Inclusief Hendrix kwam de ebita uit op 241 miljoen euro.

Optimistisch

Het bedrijf liet ook weten dat 2012 goed was begonnen. Dekker zei ,,zeer optimistisch'' te zijn. Nutreco gaat de komende maanden ook stevig inzetten op overnames. Daarvoor heeft het bedrijf zo'n 600 miljoen euro in kas.

Volgens Dekker ,,vecht Nutreco voor zijn businesses in Europa, maar zal de groei de komende jaren plaatsvinden in andere gebieden''. Nutreco wil met name investeren in Zuidoost-Azië, China, Rusland en Brazilië. Daar heeft het bedrijf de afgelopen jaren al activiteiten opgezet.

Gerelateerde artikelen