ANP14 dec '11 18:40

Atsma: Nederland moet CO2-taks wel invoeren

DEN HAAG (AFN) - Nederland kan niet eenzijdig uit onder het zogenoemde ETS-systeem, een CO2-taks in de luchtvaart. Het betreft Europese wetgeving en Nederland kan niet anders dan die invoeren. Dat zei staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) woensdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Atsma heeft er steeds voor gepleit dat het Europese emissiesysteem wordt aangepast of dat de invoering wordt uitgesteld. Hij vreest dat de Europese luchtvaart concurrentienadelen zal ondervinden, als het systeem niet mondiaal wordt ingevoerd.

Het plan voorziet erin dat luchtvaartmaatschappijen moeten betalen voor de uitstoot van CO2 boven het Europese luchtruim. Volgens Atsma zijn landen als China, Rusland en de Verenigde Staten zeer kritisch over de belasting. De vrees bestaat dat niet-Europese luchtvaartmaatschappijen Europa mijden en dat dat ten koste gaat van banen in de luchtvaartsector in onder meer Nederland.

27 kamers

,,Europa is zo verdeeld als een groot huis met 27 kamers'', zei Atsma. Maar alleen als alle 27 EU-landen dat willen, zou het ETS-systeem van tafel kunnen gaan, stelde de bewindsman.

De PVV kan zich niet vinden in de opstelling van de staatssecretaris. Kamerlid Richard de Mos van de gedoogpartij van het kabinet wil dat Atsma zijn Europese collega's mobiliseert om zich samen uit te spreken tegen de vliegtaks. Ook vindt hij dat hij moet onderzoeken wat de sancties zijn als Nederland de Europese wet naast zich neerlegt.

Stoere jongen

Volgens De Mos heeft Atsma eerder dit jaar bij het Schipholdiner ,,de stoere jongen uitgehangen''. Toen pleitte Atsma in aanwezigheid van veel partijen uit de luchtvaartbranche voor aanpassingen of uitstel van het systeem.

Momenteel laat Atsma door onafhankelijke onderzoekers bekijken welke gevolgen de invoering van het ETS-systeem heeft voor de Nederlandse luchtvaart. De uitkomst daarvan wordt begin volgend jaar verwacht.

Gerelateerde artikelen