ANP25 apr '12 05:19

'In 7 minuten uit bed, wassen en aankleden'

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Hoge werkdruk, ouderen die vallen omdat er te weinig personeel is om toezicht te houden, 7 minuten om een patiënt te wassen en aan te kleden, bewoners midden in de nacht uit bed halen om te wassen en aan te kleden. Dit is een kleine greep uit de klachten die de afgelopen vier weken binnenkwamen bij het meldpunt misstanden zorg van vakbond Abvakabo FNV.

In totaal kwamen er meer dan 1000 meldingen binnen, veelal anoniem omdat werknemers bang zijn voor maatregelen van de werkgever. Er is veel angst en schaamte, zo blijkt uit een inventarisatie van de vakbond. De meeste klachten komen van werknemers uit verpleeghuizen.

,,Medewerkers balen van de slechte zorg, terwijl werkgevers misstanden afdoen als incidenten. Het personeel geeft nu aan het echt genoeg te vinden'', aldus een woordvoerster van Abvakabo FNV.

Een bundeling van de klachten wordt woensdag aangeboden aan de politici Emile Roemer (SP), Diederik Samsom (PvdA) en Jolande Sap (GroenLinks) tijdens een manifestatie op het Plein in Den Haag. Daar verwacht de vakbond honderden bezorgde zorgmedewerkers.

Gerelateerde artikelen