ANP18 mei '12 08:23Aangepast op 18 mei '12 09:56

Steeds meer mensen in tentenkamp Ter Apel

TER APEL (ANP) - Steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers protesteren in ter Apel tegen hun uitzetting. Vrijdagochtend verbleven meer dan 300 mensen in het tentenkamp, aldus een woordvoerder.

Hij verwacht dat het aantal demonstranten de komende dagen nog verder groeit. Maandag waren er nog zo'n 200 mensen in het kamp. Toen was er een gebrek aan tenten, water en dekens, maar die tekorten zijn deels verholpen door hulporganisaties.

Het tentenkamp werd vorige week dinsdag opgezet door Irakezen. Bij de Irakezen hebben zich tientallen Somaliërs aangesloten en enkele Iraniërs. Zij zijn uitgeprocedeerd maar zeggen niet terug te kunnen naar hun eigen land. Daardoor zijn ze gedwongen in Nederland op straat te leven, aldus de asielzoekers.

Volgens cijfers van minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) zijn er in Nederland zo'n 1100 Irakezen zonder verblijfsvergunning. De Iraakse regering werkt niet meer mee aan gedwongen terugkeer. Maar vrijwillige terugkeer is wel mogelijk, volgens de minister.

Gerelateerde artikelen