ANP19 dec '12 14:02

Begrotingstekort komt toch weer boven EU-norm

DEN HAAG (AFN) - Het begrotingstekort dreigt ondanks maatregelen van het kabinet volgend jaar toch weer uit te komen boven de EU-norm van 3 procent. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) is er in 2013 een tekort van 3,3 procent, waar op Prinsjesdag nog gerekend werd met een tekort van 2,7 procent.

Het CPB raamt verder dat de Nederlandse economie in 2013 krimpt met 0,5 procent van het bruto binnenlands product, na een krimp van 1 procent dit jaar. Eerder ging het CPB nog uit van een bescheiden groei in 2013 van 0,75 procent. De werkloosheid loopt op naar 6 procent. De cijfers zijn slechter dan die van het CPB bij Prinsjesdag, maar iets minder somber dan de ramingen van De Nederlandsche Bank van anderhalve week geleden.

Het oplopende tekort zal opnieuw tot een discussie over extra bezuinigingen leiden. Nederland moet volgens Europese afspraken het tekort in 2013 weer onder de 3 procent hebben gebracht. Als het tekort inderdaad gaat uitkomen op 3,3 procent betekent dit dat ongeveer 2 miljard euro extra bezuinigd moet worden.

Tussenstand

Premier Mark Rutte zei woensdag in een reactie dat het kabinet niet op elke tussenstand over de economie gaat reageren. Het kabinet zal in maart bekijken of extra bezuinigingen nodig zijn, aan de hand van de CPB-cijfers die dan bekend worden. Rutte wees erop dat in een paar maanden veel kan veranderen, zowel in negatieve als in positieve zin.

Het kabinet studeert nog op de besteding van de meevaller van 3,8 miljard euro uit de verkoop van een telecomveiling. Het gaat na of dat geld zal worden gebruikt voor de verlaging van de staatsschuld of van het tekort. Dat is een technische kwestie, geen politieke, zei Rutte.

Investeringen

De oppositie wil niet tot volgend jaar maart wachten. SP en CDA pleiten woensdag voor extra investeringen in de bouw. Die moeten de binnenlandse economie aanjagen. De SP wil dat de meevaller van de telecomveiling wordt gebruikt voor die investeringen. De PVV pleit voor belastingverlagingen.

De regeringspartijen VVD en PvdA waarschuwden voor paniekvoetbal en riepen het kabinet op ,,koers te houden'' en nu geen besluiten over bezuinigingen of investeringen te nemen.

Het CPB constateerde woensdag dat de Nederlandse economie eigenlijk al anderhalf jaar krimpt. Nederland presteert in vergelijking met andere eurolanden ,,teleurstellend''. Het eerste herstel wordt pas verwacht in de tweede helft van volgend jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen