ANP30 aug '12 15:58Aangepast op 30 aug '12 16:43

Beurzen achteruit in afwachtende handel

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen donderdag achteruit in een afwachtende handelssessie. Een daling van het vertrouwen in eurozone zorgde voor verkoopdruk. Veel beleggers bleven echter langs de zijlijn in afwachting van de toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke op vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,7 procent lager op 327,73 punten. De MidKap-index daalde 0,7 procent tot 500,14 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,4 en 0,8 procent. Frankfurt verloor 1,8 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na een ur handelen 0,8 procent in de min.

,,De beurzen blijven nog redelijk liggen in afwachting van Bernanke. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar meestal valt het tegen'', aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Vertrouwen

De stemming op de Europese beurzen kwam verder onder druk te staan nadat bleek dat het economisch vertrouwen in de eurozone in augustus sterker dan verwacht is gedaald. Het vertrouwen nam over een breed front af. Consumenten en detailhandelaren waren aanzienlijk somberder dan in juli, terwijl ook onder dienstenleveranciers en bouwondernemers het pessimisme groeide.

In de AEX was verzekeraar Aegon een van de grootste dalers met een min van 3,2 procent. ING ging daarentegen aan kop met een winst van 2,7 procent. De bank en verzekeraar verkoopt ING Direct Canada aan de Canadese bank Scotiabank. De transactie levert naar verwachting ongeveer 1,1 miljard euro na belastingen op.

Kas Bank

De resultaten van effectenbank Kas Bank vielen in goede aarde bij beleggers. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 2,8 procent. De resultaten van Ctac werden ook goed ontvangen. Het aandeel klom 14 procent tot 0,78 euro.

In Parijs won Carrefour bijna 9 procent. Het Franse supermarktconcern leed in de eerste helft van het jaar minder verlies dan gevreesd. Topman Georges Plassat liet daarnaast weten beter op de kosten te gaan letten en zich vooral te richten op de kernmarkten.

Rentefraude

Barclays zakte in Londen 1,5 procent. Anthony Jenkins wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Britse bank. Hij volgt Bob Diamond op, die begin juli was opgestapt wegens een schandaal rond rentefraude.

De euro stond op 1,2529 dollar in vergelijking met 1,2545 dollar aan het eind van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 94,66 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,3 procent steeg tot 112,83 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen