ANP17 aug '12 17:49

Zomer houdt aan op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De zomerrally op de Europese beurzen werd vrijdag voortgezet en stuurde de graadmeters naar de hoogste niveaus in 5 maanden tijd. De steunbetuiging van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan het crisisbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgde voor een positieve stemming.

De AEX-index sloot 0,6 procent (2,02 punten) hoger op 335,77 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter is daarmee minder dan 1 punt verwijderd van de hoogste slotstand van het jaar, in maart. De MidKap-indexklom 0,8 procent (3,91 punten) tot 513,88 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,6 procent.

De Duitse bondskanselier riep tijdens een bezoek aan Canada de andere eurolanden op om snel aan een verdere politieke en economische integratie te werken. Tijdens het bezoek bevestigde Merkel tevens datECB-president Mario Draghi er ,,alles aan zal doen'' om de euro te redden. Marktpartijen vatten dat op als een teken dat Duitsland zijn verzet tegen een nog grotere rol van de ECB in het bestrijden van de eurocrisis zal laten varen.

SBM Offshore

,,De boodschap die de ECB heeft afgegeven om alles te doen om de euro te redden wordt gesteund door Merkel. Het blijft wachten op wat er daadwerkelijk gaat gebeuren, maar op Europees vlak is er even wat rust gecreëerd", stelde handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.

In de AEX was SBM Offshore de grootste stijger met een plus van 4,1 procent, nadat het aandeel donderdag al ruim 7 procent in waarde steeg. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie handhaafde donderdag zijn verwachting over het hele boekjaar.

Air France-KLM

Ook Air France-KLM behoorde tot de sterkste stijgers met een winst van 3,7 procent. Een belangrijk deel van de piloten van Air France is akkoord gegaan met de reorganisatie die de luchtvaartmaatschappij wil doorvoeren.

Heineken was de grootste daler met een min van 1,5 procent. Persbureau Reuters meldde dat de bierbrouwer zijn bod op het belang van Fraser & Neave (F&N) in Asia Pacific Breweries (APB) heeft verhoogd tot 53Singaporese dollar per aandeel. Eerder overtrof Thai Beverages een bod van Heineken door 55 Singaporese dollar te bieden.

Telegraaf Media Groep

Brunel klom in de MidKap ruim 5 procent. De detacheerder heeft opnieuw een zeer sterk kwartaal achter de rug en verhoogt de verwachtingen voor de rest van het jaar. Op de lokale markt zakte Telegraaf Media Groep (TMG) 6,6 procent. Het mediabedrijf zag de advertentie-inkomsten opnieuw sterk dalen en liet zijn winstvoorspelling los.

De euro was 1,2315 dollar waard, tegen 1,2355 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,1 procent tot 95,70 dollar per vat en Brentolie zakte 1,3 procent tot 113,80 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen