ANP27 jan '12 15:06

'Lagere opening Wall Street verwacht'

NEW YORK (ANP) -In New York openen de beurzen vrijdag naar verwachting lager. Een tegenvallende groei van de Amerikaanse economie zet de stemming onder druk. De Europese beurzen zakten ook verder weg na publicatie van het groeicijfer.

Voorbeurs werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,8 procent is gegroeid op jaarbasis. Economen hadden vooraf gerekend op een groei van 3 procent. In het derde kwartaal nam het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten met 1,8 procent toe. De Amerikaanse economie groeide in 2011 met 1,7 procent, tegen 3 procent in 2010.

In het eerste half uur van de handel wordt nog het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan bekendgemaakt.

Ford

Het aandeel Ford zakt meer dan 4 procent in de voorbeurshandel nadat de Amerikaanse automaker tegenvallende kwartaalcijfers naar buiten bracht. Juniper Networks daalt ruim 9 procent. De Amerikaanse maker van netwerkapparatuur gaf bij de publicatie van de vierdekwartaalcijfers een teleurstellende omzetverwachting af voor het lopende kwartaal.

Levensmiddelenconcern Procter & Gamble zag de winst in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar bijna halveren vanwege een afschrijving en de aanhoudend hoge grondstofkosten. Het concern verlaagde ook zijn winstverwachting voor het gehele boekjaar vanwege de stijging van de Amerikaanse dollar.

Eastman Chemical

Aan het overnamefront liet Eastman Chemical weten de Amerikaanse maker van specialistische metalen Solutia over te nemen voor ongeveer 3,4 miljard dollar (2,6 miljard euro).

De openingsindicatoren wijzen op verliezen tussen 0,4 en 0,6 procent voor de Amerikaanse beurzen. Wall Street deed donderdag een stapje terug na de recente opmars. Het enthousiasme onder beleggers bekoelde door een tegenvaller over de Amerikaanse huizenmarkt. De beurzen sloten tot 0,6 procent lager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen