ANP6 feb '12 15:52Aangepast op 6 feb '12 16:48

Griekse onzekerheid zet beurzen op verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aanhoudende onzekerheid rond Griekenland zette de Europese beurzen maandag op verlies. De groeiende kans op een bankroet van het noodlijdende land hield beleggers aan de zijlijn.

Een klein uur voor het slot stond de Amsterdamse AEX-index 0,5 procent lager op 324,84 punten. De MidKap noteerde een plus van 0,1 procent bij 530,44 punten. De graadmeters in Londen en Frankfurt gingen 0,2 en 0,1 procent achteruit. Parijs verloor 0,7 procent.

Griekse politici bereikten maandag nog altijd geen overeenstemming over de hervormingen die de EU en het IMF eisen in ruil voor nieuwe noodsteun. Daardoor heeft Griekenland de deadline waarbinnen moest worden voldaan aan de voorwaarden gemist, stelde de Europese Commissie. Een woordvoerder kon echter niet aangeven welke gevolgen dat heeft.

Nieuwe noodkredieten

Als Griekse politici de vergaande bezuinigingen die de internationale geldschieters eisen niet steunen, dan dreigt Griekenland de beloofde nieuwe noodkredieten mis te lopen. Het land zou dan mogelijk al halverwege volgende maand niet meer aan zijn verplichtingen kunnen voldoen.

De onzekerheid over Griekenland zette de aandelen van Europese banken onder druk. Dit gold vooral voor Franse en Duitse banken, die relatief grote belangen hebben in Zuid-Europa. Crédit Agricole en Société Générale leverden ruim 3 procent in. Deutsche Bank en Commerzbank werden 1 tot 2 procent minder waard. In Amsterdam ging ING 2,2 procent omlaag.

Euro

De euro verloor licht terrein tot 1,3070 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag was de Europese munt 1,3110 dollar waard.

TNT Express klom 0,9 procent. Het expressbedrijf droeg maandag twee eigen kandidaat-commissarissen voor en ging daarmee voorbij aan de wensen van de activistische aandeelhouder Jana. Die wilde met eigen kandidaten meer grip krijgen op het bedrijf.

SBM Offshore

SBM Offshore stond bovenaan de AEX met een winst van 2,4 procent. Het Financieele Dagblad schreef maandag op basis van een Noors onderzoeksrapport dat de schuld voor de dreigende strop bij het Noorse olieproject Yme niet alleen te wijten is aan SBM, maar ook aan de minderheidsaandeelhouders van het project.

De prijs van Amerikaanse olie zakte met 0,6 procent tot 97,27 dollar per vat. Brentolie steeg met 0,4 procent tot 115,05 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen