ANP18 okt '12 15:58Aangepast op 18 okt '12 16:44

Beurzen lager in afwachting EU-top

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten donderdag kleine verliezen zien. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de uitkomsten van de Europese top. In Amsterdam zette een miljardenverliesvanAkzoNobel de AEX-index onder druk.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 334,62 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 534,44 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,3 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na de openingsbel 0,1 procent lager.

De regeringsleiders van de 27 landen van de Europese Unie komen donderdag en vrijdag bijeen in Brussel voor overleg. Op tafel liggen onder meer de voorstellen over een versterkte economische en monetaire unie. Concrete maatregelen worden niet verwacht. Wel hopen beleggers meer te weten te komen over de ontwikkelingen rond Spanje en Griekenland.

AkzoNobel

In de AEX was AkzoNobel de grootste daler met een min van 4,2 procent. De verfspecialist leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 2,4 miljard euro, als gevolg van een miljardenafschrijving in de divisie Decorative Paints. AkzoNobel kondigde ook aanvullende herstructureringsmaatregelen aan.

Levensmiddelenconcern Unilever, dat volgende week zijn resultaten bekend zal maken, zakte 0,9 procent na tegenvallende omzetcijfers van de Zwitserse concurrent Nestlé. Nestlé verloor in Zürich 2 procent.

ING steeg 0,9 procent. Volgens persbureau Reuters staat ING op het punt een overeenkomst te sluiten over de verkoop van zijn verzekeringsactiviteiten in Hongkong en Thailand aan de zakenman Richard Li voor meer dan 2 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro).

Nutreco

In de MidKap klom Nutreco 1,9 procent. De diervoederproducent zag de omzet in het derde kwartaal met 13 procent stijgen. Nutreco handhaafde tevens de verwachtingen voor 2012.

In Helsinki daalde Nokia 1 procent, na eerder op winst te hebben gestaan. De Finse mobieltjesmaker leed in het derde kwartaal bijna 1 miljard euro verlies. Analisten hadden echter een nog groter verlies verwacht.

De euro was 1,3086 dollar waard, tegen 1,3131 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 91,16 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 1,2 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen