ANP23 apr '12 07:35

Philips vindt opgaande lijn

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Philips verraste de markt maandag met beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal. Na een erg moeilijk 2011 profiteerde het elektronicabedrijf de afgelopen maanden van verbeterde marktomstandigheden en eenmalige baten. Daarnaast lijken ook de eerste langverwachte vruchten zichtbaar van het reorganisatieprogramma 'Accelerate!', dat de nieuwe topman Frans van Houten in het najaar inzette.

Het aandeel Philips was maandag aan het begin van de middag de enige stijger van de AEX-fondsen met een plus van 4,7 procent. Na drie winstwaarschuwingen binnen een jaar, was het vertrouwen van beleggers in Philips tot een dieptepunt gedaald.

Het concern verbeterde de nettowinst in het eerste kwartaal met 80 procent op jaarbasis tot 249 miljoen euro. Het winstcijfer werd gestuwd door onder meer de verkoop van de merkrechten op Senseo (160 miljoen euro) en de verkoop van de High Tech Campus in Eindhoven (37 miljoen euro). Ook nam het verlies van de televisie-activiteiten, die in het eerste kwartaal definitief werden afgestoten, af.

Omzet

De omzet steeg op vergelijkbare basis met 4 procent tot 5,6 miljard euro. In het vierde kwartaal leed het bedrijf nog een verlies van 160 miljoen euro. Zowel de winst als de omzet was beter dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

,,We hebben een nieuwe stap gezet om onze tussentijdse financiële doelen voor 2013 te halen, maar we blijven voorzichtig gezien de onzekerheden in Europa, vooral in de gezondheidssector en de bouw'', zei Van Houten.

Medische tak

Philips beoogt in 2013 een omzetgroei van 4 à 6 procent, een winstmarge van 10 à 12 procent en een rendement op geïnvesteerd vermogen van 12 à 14 procent.

Vooral de medische tak presteerde het afgelopen kwartaal goed, terwijl de prestaties daar in het vierde kwartaal van vorig jaar tegenvielen. De orderinname van medische apparatuur groeide met gemiddeld 7 procent, ten opzichte van 3 procent in het voorgaande kwartaal. In Europa was de afname in orders met (min 1 procent) kleiner dan in de drie kwartalen daarvoor, na een sterke daling met 14 procent in het vierde kwartaal. In groeimarkten, zoals China, India en Brazilië stegen de orders op jaarbasis met 22 procent.

Lichtdivisie

Bij de lichtdivisie kampt het bedrijf nog steeds met een lage winstmarge door prijsdruk, hoge grondstofprijzen en 'operationele problemen'. Hier verwacht de topman in de loop van het jaar ,,significante verbeteringen'' te halen, zei hij in een toelichting.

Van Houten, die het bedrijf nu ongeveer een jaar leidt, kondigde in het najaar een reorganisatie aan onder de naam 'Accelerate!'. Dit programma moet Philips ondernemender en innoverender maken. Tot en met 2014 verdwijnen er 4500 arbeidsplaatsen bij het bedrijf, waarvan 1400 in Nederland. Het bedrijf gaf aan ,,op koers'' te liggen met de bezuinigingen.

Sinds het aantreden van Van Houten is nagenoeg het hele bestuur van Philips vervangen. Afgelopen kwartaal vond het bedrijf een nieuwe topman voor Lighting en een topvrouw voor Healthcare.

Gerelateerde artikelen