ANP10 feb '12 07:54Aangepast op 10 feb '12 08:33

'AEX begint vlak tot licht lager'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag vlak tot licht lager beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen openen. Beleggers blijven voorzichtig omdat er nog veel werk verzet moet worden voordat Griekenland daadwerkelijk een tweede steunpakket krijgt.

,,De AEX opent vlak tot 1 punt lager. Griekenland blijft in het middelpunt van de belangstelling staan. Europa heeft het land teruggestuurd naar de onderhandelingstafel. De eurolanden willen meer bezuinigingen zien van de Grieken. Daarnaast willen ze eigenlijk een soort curator voor Griekenland die de financiën in de gaten houdt'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden stelden donderdagavond het besluit over de noodlening aan Griekenland uit tot volgende week. De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken.

Gebroken boekjaar

De Europese bewindslieden willen zekerheid dat Griekenland de bezuinigingen en hervormingen ook daadwerkelijk doorvoert. De Europese Unie bekijkt ook de optie om een aparte en geblokkeerde rekening te openen voor Griekenland waar het land de rentebetalingen voor zijn leningen moet storten.

Aan het bedrijvenfront maakte vastgoedfonds Eurocommercial Properties vrijdag voorbeurs de resultaten over de eerste helft van het gebroken boekjaar 2011/2012 bekend. De vastgoedinvesteerder liet daarbij weten dat de vooruitzichten voor dit jaar stabiel zijn.

Noodlening

In het Verre Oosten gingen de beurzen vrijdag omlaag nadat bleek dat Griekenland voorlopig nog niet de tweede noodlening van 130 miljard euro krijgt. In Tokio sloot de Nikkei 0,6 procent lager en zakte daarmee weer onder de 9000 punten.

Ook op Wall Street maakte het Griekse akkoord weinig indruk. De Dow-Jonesindex sloot 0,05 procent hoger op 12.890,46 punten. De S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 1351,95 punten en de Nasdaq won 0,4 procent tot 2927,23 punten.

Opgelucht

Europese beleggers reageerden eerder op de dag wel opgelucht op het nieuws dat de Griekse regeringsleiders een akkoord hebben bereikt over extra bezuinigingen. De AEX in Amsterdam sloot echter 0,1 procent lager op 325,12 punten door tegenvallende resultaten van bank en verzekeraar ING.

De MidKap-index daalde ook 0,1 procent tot 531,50 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs sloten de beurzen met plussen van 0,3 tot 0,6 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3253 dollar waard, tegen 1,3295 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 99,49 dollar per vat en Brentoliezakte 0,5 procent tot 117,97 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen