ANP1 dec '12 13:48

Kamer geschrokken over Amarantisrapport

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer van in elk geval SP, PVV, PvdA en D66 is flink geschrokken van de uitgelekte conceptversie van het rapport over de Amarantis-scholengemeenschap. Uit dat concept, waar de Volkskrant zaterdag over berichtte, blijkt onder meer dat bestuurders zich schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling.

,,Dit is het failliet van de grote schoolbesturen. Het is beschamend dat bestuurders zo weinig oog hadden voor leerlingen en zo bezig waren met zichzelf en hun eigen prestigeprojecten'' zegt Jasper van Dijk (SP) in een eerste reactie. Harm Beertema (PVV) zegt dat het bij Amarantis nog erger was dan hij al dacht. Volgens hem zitten er in het rapport zaken die voor het Openbaar Ministerie aanleiding moeten zijn om tot vervolging over te gaan.

Ook Paul van Meenen (D66) vindt dat er in het geval van zelfverrijking goed gekeken moet worden naar de mogelijkheden van strafvervolging of terugvordering. Hij pleit verder voor beter toezicht en medezeggenschap in de scholengemeenschappen, om de misstanden die er zijn op te sporen.

Sancties

Van Dijk (SP): ,,Dit zijn graaiende bestuurders die meer oog hebben voor hun eigen portemonnee dan voor het onderwijs. Bestuurders die over de schreef gaan moet je echt aanpakken en op non-actief stellen. Er moeten sancties zijn op zelfverrijking. En we moeten af van die grote onderwijsfabrieken waarbij bestuurders projectontwikkelaar zijn geworden en voor miljoenen euro's beginnen aan projecten die onbetaalbaar en onverantwoord zijn.''

Beertema (PVV) ziet ,,regelrechte fraude'' als het klopt dat een bestuurder van Amarantis zijn huis in het oosten van Nederland ,,op kosten van de zaak'' heeft laten opknappen. Hij vreest dat de omvang van deonderwijsmolochen een ,,bepaald soort bestuurder'' aantrekt. ,,Mensen die onderwijs maar een saaie bijzaak vinden. Het gaat hen om marktaandeel, om elkaar vliegen afvangen, om grootschaligheid.''

Gerelateerde artikelen